Waarom zou je stoppen met drinken? Stoppen met drinken is meer dan een hype. Het is een trend die momenteel ook in Nederland steeds groter wordt. Dry January is al een poos geleden in Australië bedacht. Maar waarom doen mensen dat: stoppen met drinken in januari?

De impact van Dry January

Daar kunnen we kort over zijn: de meeste mensen in Nederland die meedoen aan Dry January hebben als doel: een maand meedoen aan Dry January. Precies. Gewoon een maand stoppen met drinken, goed om het nieuwe jaar te starten. Als bucketlist-onderdeel. Als gimmick. Omdat vrienden een maand stoppen met drinken, omdat het all over in de media is en zij het ook eens gaan proberen. Kijken of ze het kunnen. Een hoog fun-gehalte vooral. En dan de rest van het jaar gaan de meeste mensen weer drinken zoals ze dat voorheen deden.

Een doel helpt voor een beter resultaat

Begrijp ons niet verkeerd: wij zijn blij dat zoveel media en mensen hier bovenop springen; wij zijn echter van mening dat je er meer uithaalt als je een doel eraan verbindt, ook als je tijdelijk stopt met drinken. Een concreet doel om je echt bewust te worden van je drinkgedrag en het nieuwe, aangeleerde gedrag te laten beklijven. Anders is het tijdelijk stoppen met drinken niet zo zinvol. Eén keer sporten zorgt helaas ook niet voor een strak lichaam.

Actief en realistisch

Wat wij met een doel bedoelen: een concreet én persoonlijk doel. En bovendien een actief doel. Dat is iets wat je graag in de toekomst wilt bereiken. Iets realistisch. Zoiets als ‘ik wil van mijn buikvet af’ zoals Merel. Of ‘ik wil een marathon lopen’ zoals Aart. Of ‘ik wil elke dag fit en energiek opstaan zodat ik met gemak alle ballen in de lucht houd als manager, moeder, vrouw, partner, zus, dochter en collega’ zoals Judith.

Mindset

Kortom, tijdelijk stoppen met drinken gaat dus over een mindset.  Ik heb (a) een concreet doel en daarvoor gebruik ik (b) het middel ‘ tijdelijk stoppen met drinken’ en dan pas kom je op de volgende vraag. Namelijk (c): hoe ga ik dat realiseren? Dus vraag jezelf:

  1. Wat is de reden dat ik tijdelijk wil stoppen?
  2. Waar vind ik informatie en een bewezen methode om hiermee te beginnen?
  3. Wanneer wil en kán ik concreet beginnen?

Bewust worden begint dus met een concreet doel

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen is het handig om eens te bekijken of je zelf al een actief doel hebt geformuleerd om te stoppen met drinken? Als je dat nog niet hebt, doe dan eens mee aan het  7 dagen programma op dit platform. Wie weet kunnen wij je  inspireren hierover na te denken. 7 dagen is een goed begin nietwaar? Prima te overzien.

Is je doel duidelijk?

Heb je wel een concreet, persoonlijk én actief doel? Dan is het een kwestie van een specifieke maandag inplannen, je voorbereiden op 30 dagen pauze en beginnen. Met onze Mindset of Deep Fix programma’s zorg jij dat je direct met jouw doel aan de slag gaat. Wij helpen je om op een positieve manier bewust te worden van je gedrag zodat jij leert hoe je ook dáárna met alcohol om wilt gaan. Dat is namelijk helemaal aan jou en aan niemand anders. Jij bepaalt!

“Anders met alcohol omgaan was nog nooit zo makkelijk!`’