Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

 

Nikki van der Velden weet als oprichter van The Breathwork Movement alles over de ademhaling. Een populair topic momenteel want bijna niemand doet het op de juiste manier en het kan je veel kwalen en stress schelen. Wij hebben het veel over bewustwording bij conscious drinking, maar bij ademhaling draait echt álles om bewustzijn.

Bio: 

  • Wie: Nikki van der Velden
  • Beroep: Oprichter van The Breathwork Movement en daarnaast marketeer en schrijfster.
  • Leeftijd: 40 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: hoe bewuster je leeft, hoe bewuster je keuzes maakt dus ook rondom alcohol
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: ja, maar nooit langer dan een paar weken en dat zou ik eigenlijk wel willen

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

 

In de wereld van de ademhaling draait alles om bewustzijn. Bewustzijn van je lichaam, van je gedachten, van je gevoelens, van je patronen. Hoe bewuster je leeft, hoe bewuster je keuzes maakt, dat ten eerste. Ik ben door de jaren heen ook vooral beter geworden in voelen. Ik voel de impact van alcohol direct in mijn lichaam.

Als ik heb gedronken, merk ik de dag erna direct hoe het mijn concentratie en focus doet verschrompelen, mijn vermoeidheid doet oplaaien en mijn energie doet dalen. Ik houd nog steeds heel erg van een goed glas (natuur)wijn. Maar de lol van een avond stevig doordrinken, zoals ik vroeger aan de lopende band deed, is volledig verdwenen.

 

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

 

Zorg sowieso voor een goed alternatief zoals een mooie kombucha en drink dat uit een wijnglas. Doe gewoon alsof het wijn is, fop je brein. En als de verleiding toch even groot is: adem in, adem uit. Dat brengt je direct terug naar de kracht in jezelf.

 
3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

 

Nooit langer dan een paar weken. En daarmee hoor je me meteen zeggen dat ik eigenlijk wel eens langer zou willen… 😉

 

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

 

Ah jee, dat zijn er veel natuurlijk. Je slaapkwaliteit wordt vele malen beter, daar begint het mee. Als je beter slaapt, ben je overdag scherper en heb je meer energie. Wat ik ook met name merk: als ik alcohol drink, word ik altijd een tikje down en rusteloos. Ook al is het maar een glas, het heeft direct invloed op m’n emoties. Alcohol kan me heel veel vreugde en lol geven in het moment, maar achteraf… ouch.
 
 
5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

 

Mag ik even reclame maken? 😉 Ik heb onlangs de Kombucha’s van Yugen ontdekt, die worden gemaakt in Gent met puur sap en helende kruiden. Lekkerder heb ik Kombucha niet eerder gedronken!

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

 

Aangezien ‘gewoon stoppen’ voor velen - inclusief moi - best moeilijk is, lijkt me een stok achter de deur een heel goed idee. Doe het samen. Met vrienden, of via het No Wine Today programma.

 

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

 

Ik denk dat meer mensen steeds bewuster in het leven komen te staan. En zich ook steeds bewuster worden van de negatieve aspecten van alcohol. Dertig jaar geleden was roken ook nog doodnormaal, dat kan je je nu niet meer indenken. Geen idee of het met alcohol die kant op gaat, maar een hype is het zeker niet.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

 

Doe het gewoon, ‘wine not’!? Het leven zit vol ervaringen en elke nieuwe ervaring maakt je rijker.

 

9. Waarom denk jij dat er een taboe Heerst op een alcoholpauze?

 

Ik ben sinds kort verhuisd naar Antwerpen en hier zie ik - nog veel meer dan in Nederland - hoe gewoon een drankje is. Bij je ontbijt (no joke, de cava is hier niet aan te slepen), je lunch,  bij de apero en tijdens je diner. Het zit gewoon in de cultuur en als je daarvan afwijkt, gaan er altijd mensen steigeren. En je hebt een berg aan doorzettingsvermogen nodig. Maar ook zie ik de taboe juist steeds meer worden doorbroken. Bovendien komen er steeds meer alcoholvrije alternatieven op de markt, die niet drinken zelfs cool maken. Geef het wat tijd, die taboe is nu snel aan het verdwijnen.

 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

 

 

Geen idee, waarschijnlijk nog bewuster. Ik zal sowieso nooit méér gaan drinken, alleen maar minder.

 

 
 

 

 

Nikki heeft het over een tikje down en rusteloos als ze een keertje wel heeft gedronken. Wij herkennen dat en onze gastblogger Anne van Asseldonk heeft hier een informatieve blog over geschreven want het is echt een fenomeen: Hanxiety