Minder drinken: een hype of blijvende trend? Sinds jaar en dag zijn mensen al bezig met hun gezondheid. Minder alcohol drinken is nieuw in het rijtje. Diëten zijn vooral een mooi voorbeeld van letten op die goede gezondheid; van Montignac en het Brood dieet gingen we massaal over naar Sonja Bakker om vervolgens als we de Optimel en eierkoeken zat waren ons toch maar te wenden tot de oude vertrouwde Weight Watchers. En recentelijk nog ging half Nederland keihard werken aan een Killerbody. Ook koolhydraatarm eten wordt massaal omarmd.
Tijdelijk stoppen of helemaal afzweren?
Op het gebied van voeding storten mensen die niet willen diëten zich op een vegetarisch of zelfs veganistisch eetpatroon, is ook nog beter voor het milieu. Wil je stoppen met roken dan doe je dat het beste tijdens Stoptober. En wil je minderen met drinken dan doe je dat tijdens Dry January. Tijdelijk dan hè, want de meeste mensen gaan na Dry January gewoon weer vrolijk aan de wijn. Toch lees je steeds meer over mensen die langere tijd stoppen of zelfs helemaal de drank afzweren. Is (tijdelijk) minder drinken daarom een trend of een hype?
Een trend is een ontwikkelingslijn
Volgens van Dale is een trend een ‘ontwikkelingslijn’, een hype is ‘iets nieuws dat tijdelijk sterk de aandacht trekt maar weinig voorstelt’. De opkomst van alcoholvrije wijn en 0.0 bier doet vermoeden dat minder drinken meer is dan een hype. Het aanbod stijgt evenals de verkopen van alcoholvrije drankjes. Op zich niet gek aangezien minder alcohol drinken best wat voordelen heeft zoals minder calorie-intake (mits je geen suikerhoudende dranken gaat consumeren), betere slaap, een mooiere huid (moet je wel even volhouden) en niet te vergeten meer energie (want minder of geen katers). Klinkt goed niet? En het goede nieuws: we zijn minder aan het drinken maar als we drinken, dan nemen we een extra lekker wijntje (Hamersma, H. (2019). bron: NRC)

Minder drinken: wat mij betreft zeker een (blijvende) trend!