Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze week Charlotte Labee van Brain Balance. Charlotte geeft lezingen en trainingen hoe het brein, mindset en voeding zich tot elkaar verhouden. Ze heeft een super succesvol platform, opgericht in 2017, en inmiddels meerdere bestsellers geschreven en op 19 september staat ze zelfs LIVE in Ahoy. 

Bio:

  • Wie: Charlotte Labee
  • Beroep: voormalig Miss Universe Nederland nu eigenaar www.charlottelabee.com
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: wanneer je drinkt, kan je eigenlijk stellen dat je brein stopt met ontwikkelen.
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: ik drink sowieso heel weinig.

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Ik geloof dat hoe meer we weten over het gebruik van alcohol en vooral de invloed op ons brein, dat veel meer mensen er bewuster mee om zouden gaan. Het is namelijk niet zo onschuldig als het lijkt. Wanneer we alcohol drinken, kun je eigenlijk stellen dat je brein stopt met ontwikkelen, je maakt geen nieuwe hersencellen meer aan. Je brein veroudert sneller en zal sneller “op” zijn.

2. Wat is vanuit jouw vakgebied of ervaring en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Ik houd zelf altijd deze regel aan: alleen bij speciale gelegenheden (en nee dan bedoel ik niet dat iedere dag speciaal is, maar echt wanneer het een vier moment is 😉 ) of wanneer ik bij een restaurant ben waar ze echt de beste biologische wijn schenken die er is. Maar drink het met mate, voor je het weet drink je iedere week een aantal glazen, wordt het dagelijks en het vervelende is, wanneer je iets herhaaldelijk doet, vind je brein het heel normaal. Het wordt een gewoonte. Maar juist deze gewoontes kunnen desastreus zijn voor je breingezondheid.

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ik drink over het algemeen heel weinig, soms eens een keer in de maand. Ik denk dat ik wel vaker een half jaar niet heb gedronken, heb er totaal geen moeite mee.

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Het gaat denk ik vooral om de bewustwording, mensen die ik hoor die een break inplannen, van alcohol, maar ook van andere ongezonde gewoonten, denk aan suikers eten, of roken. Die knappen op, mentaal en fysiek voelen mensen zich veel fitter, gezonder, gelukkiger. Slapen beter, zitten lekkerder in hun vel. Wanneer je brein dit ervaart, dan komt er een beloning en wil het vaker van dit soort momentjes. Creëer jouw groeimomenten en signaleer ook bewust wat het met je doet. Je merkt het namelijk! Iedereen merkt dit!

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Heel eerlijk ben ik echt heel saai, ik ben dol op spa rood, lekker met een takje groen erin, bijvoorbeeld munt, met wat bessen, of komkommer. Ik vind dat heerlijk.

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden? 

Er niet teveel mee bezig zijn, alles wat je aandacht geeft in je hoofd, maar ook voor je hoofd, dat groeit en wordt lastig. Wanneer je er geen aandacht aan besteed wordt het kleiner. Wanneer je gezond gaat leven, kan dat best verslavend werken. Ik daag je dus uit om dat te doen, laat het me vooral weten hoe je het ervaart en of je brein je een signaal geeft dat het er meer van wil 😉

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Ik hoop het, wat ik zie is dat er zeker een verandering is door het afgelopen jaar dat mensen zich bewuster zijn van gezondheid. tegelijkertijd is er nog nooit zoveel alcohol gedronken als afgelopen jaar, dat baart me zorgen. Vaak is alcohol in heel veel gevallen een moment om te ontsnappen aan de realiteit, aan stress, aan drukte, aan de veeleisende maatschappij, aan de ratrace die vele mensen lopen. 80% van de moeders die niet werkt, er voor het gezin is (vind ik een behoorlijke fulltime job overigens) die geeft aan regelmatig een glas wij te drinken. Ik bedoel maar.

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Gebruik je mindset; vertel tegen jezelf dat dit zo geweldig en fijn is wat je doet, dat het je energie geeft.

Denk niet aan het missen, denk niet aan wat jammer, denk niet dat je saai bent, draai het om: Ik vind het veel unieker wanneer je niet drinkt dan wanneer je wel drinkt, veel sterker en authentieker. Wanneer je dat ook tegen jezelf zegt en je gaat erin geloven, is het totaal geen uitdaging meer maar is het gewoon leuk. Worden die 30 dagen 60 dagen, 90 dagen, en kom je er eigenlijk achter dat het gewoon een gewoonte ding is wat vele mensen doen.

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

Ik geloof niet dat het een taboe is, ik geloof wel dat het een stukje met groepsdruk te maken heeft, ons brein is daar enorm gevoelig voor. “ah joh, doe toch gezellig” wordt er op vele feestjes, verjaardagen of etentjes dan gezegd, hoe is je brein dan geprogrammeerd vraag ik me af? Dat je alleen maar gezelligheid kunt hebben met een glas alcohol? Dat is puur programmatie, dus data in je brein die je dat vertelt…. Wat een automatisme is geworden, een gewoonte en een patroon. Iets roepen zonder eigenlijk te weten wat je precies zegt, ook een gewoonte…. Een val waar vele mensen intrappen en het geloven omdat ze het altijd doen? Hierin is het dus belangrijk om het brein beter te leren begrijpen. Waarom doe je wat je doet? Waarom drink je wat je drinkt? Waarom vind je het ongezellig als iemand gezond drinkt? Of geen zin heeft in alcohol?
 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Hetzelfde als hoe ik het nu doe, of het is 100% geen alcohol, zou ik ook prima vinden. Al kan ik zo nu en dan op zijn tijd een glaasje echt waarderen. Maar juist ook omdat het zo nu en dan is, is het heel erg lekker en geniet ik ervan. En het fijne, ik weet dat mijn brein zich dan ook snel en goed kan herstellen, is wel een prettig gevoel! 😉