Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze week vroegen wij healthy aging expert en oprichtster van BLOW ( Een Beetje Leuker Ouder Worden) Wies Verbeek het hemd van het lijf.

Bio:

  • Wie: Wies Verbeek
  • Beroep: Healthy aging journalist en oprichtster van blow.nl
  • Leeftijd: 56 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: Wil jij de zon alvast aanzetten dan schenk ik zo de koffie in
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: Ik heb zelf een keer Dry January gedaan en een keer 30 dagen dry met  No Wine Today

 

 

Voor we Wies onze Q&A voorleggen wil ze eerst nog even kwijt wat voor soort drinker ze was.

Dit lijkt een ogenschijnlijk makkelijke vraag maar dat is het niet weten wij inmiddels uit ervaring. Eerlijk zijn naar jezelf op dit gebied: dát doen helaas maar heel weinig mensen. Wies wil dit zelf graag delen dus deze vraag is hier speciaal toegevoegd. Leuk en eerlijk. Precies zoals Wies ook op haar platform BLOW is. Daar houden we van.

Ik vind wijn niet alleen ontzettend lekker (niks gaat boven goede op houtgerijpte vette Chardonnay) maar het is ook een uitlaatklep voor me. Ik heb totaal geen behoefte om elke dag te drinken, ik taan er vaak niet eens naar, maar af en toe heb ik zo’n zin om even los te gaan, te ontspannen en dan is 1 wijntje niet genoeg. En drie ook niet. Dus ik ben het type die geen maat weet te houden. Sinds ik No Wine Today heb gevolgd is het aantal keren dat ik drink, minder geworden, dat scheelt een heleboel. Nu wil ik nog leren om -als ik drink- het bij 2 glazen te houden.

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Ik wou dat ik het mooier kon maken dan dat het is, maar het is nu eenmaal een feit dat alcohol niet goed is voor je gezondheid. Hoeveel wetenschappers dat al niet tegen mij gezegd hebben. De meesten zijn van mening dat iedere druppel er een te veel is, maar er zijn er ook die kunnen onderbouwen dat 1 glas per dag niet erg is. Die wetenschappers vind ik natuurlijk het leukst.

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Begin bij een borrel of etentje met een alcohol-vrij drankje, dat scheelt alweer gauw 2 glazen wijn en het is heel goed te doen aan het begin.

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ja ik heb zelf een keer Dry January gedaan en een keer een maand met behulp van No Wine Today.

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Heb je even? Er zijn ontelbaar veel voordelen. Als je niet drinkt kun je veel meer inplannen en doen omdat je geen rekening hoeft te houden met een kater. Je hebt minder dagen waarop je je rot voelt. Van een break leer je bovendien heel goed inzien op welke momenten je eigenlijk helemaal geen alcohol hoeft te drinken en op welke momenten je het belangrijk vindt. Ik drink bijvoorbeeld nu niet meer op afspraken die niet zo belangrijk voor me zijn. Zonde van de drank 😉

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Gimber met Spa rood (in ieder geval géen alcoholvrije wijnen!).

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

Vertel het tegen zoveel mogelijk mensen dan kun je er minder makkelijk onderuit.

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Het gaat absoluut meer terrein winnen. We gaan ons steeds meer bewust worden van hóe slecht alcohol is. Vergelijk het met roken, dat kan nu ook bijna niet meer. Die kant gaat het ook op met alcohol.

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Je kunt alleen een pauze nemen maar samen met No Wine Today is het zoveel fijner. Je wordt gemotiveerd en gesteund. Dat geeft een goed gevoel. Sowieso ga je beter inzien waarom je eigenlijk drinkt en in welke situaties.

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

De hele wereld drinkt, althans dat is wel in mijn vriendenkring wel het geval. Soms dràait het zelfs om drank. Als jij niet meedoet, ben je een spelbreker. Zo voel ik dat. Je bent flauw, kinderachtig. Ik vind het zelf ook jammer als ik een glas wijn wil en de ander niet. Dan is er niks aan. We willen niet dat anderen geen alcohol drinken omdat we dan geconfronteerd worden met ons eigen ongezonde gedrag.

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Ik hoop en verwacht dat er over vijf jaar meer vrienden zijn die (af en toe) niet meer drinken. Daardoor zal ik zelf ook minder of minder vaak drinken. Tegenwoordig drink ik 1 a 2 keer per week waar ik al heel trots op ben. Het zou mooi zijn als het nog iets minder in mijn systeem gaat zitten. Helemaal stoppen hoeft voor mij niet.