Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze keer ondervragen wij Wim Boekema. Wim is eigenaar van de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland die in juli zijn deuren opende in Haarlem. Met zijn winkel en tevens platform NIX & NIX hoopt hij een formule neer te zetten die niet alleen in Haarlem te vinden is maar in heel het land.

Bio:

  • Wie: Wim Boekema
  • Beroep: oprichter van NIX & NIX, de eerste alcoholvrije slijterij van Nederland ofwel De Alcoholvrije Specialist
  • Leeftijd: 41 jaar oud
  • Wat je ook graag kwijt wilt: ik heb drie hele lieve dochtertjes
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: ik heb altijd geprobeerd bewust breaks in te bouwen, variërend van een paar dagen tot een maand

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Ik run een online platform in alcoholvrije dranken en heb recentelijk De Eerste Alcoholvrije Slijterij van Nederland geopend. Lekkere alcoholvrije alternatieven zijn hiervoor heel belangrijk. We krijgen veel mensen in de slijterij die niet kunnen drinken omdat ze zwanger zijn of een medische indicatie hebben en mensen die een bewuste keuze hebben gemaakt om niet meer te drinken. Het is fijn om te zien dat mensen onderkennen dat bewust(er) bezig zijn met alcohol een hele positieve impact kan hebben op hun leven zonder dingen te hoeven laten.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

2. Wat is vanuit jouw vakgebied of ervaring en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Heel erg veel alcoholvrije dranken drinken. Je raakt vanzelf gewend aan alle lekkere smaken en blijft lekker fris.

 

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ik heb altijd geprobeerd om bewust breaks in te bouwen. Dit liep uiteen van een paar dagen tot een maand. Tegenwoordig drink ik vrijwel nooit meer alcohol omdat ik het gewoon niet meer lekker vind.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Duidelijke zaken zijn natuurlijk gezondheid en je zelf beter voelen. Een alcoholbreak kan ook leiden tot het proeven van lekkere alcoholvrije alternatieven en daar dus na een break meer van blijven drinken.

 

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Nightcap van Three Spirits en Floral Wormwood van Gnista. Beide heerlijke op zichzelf staande dranken waar je aan kan sippen zoals je dat bij een whisky of cognac zou doen. Ik heb er nu ook een naast me staan trouwens ☺

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden? 

Gewoon doen – en duidelijk “nee” zeggen als iemand het je opdringt.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Ik denk dat “gezonde keuzes” maken in het algemeen een trend is en dat de beschikbaarheid van alcoholvrije alternatieven heel belangrijk is om van de “hype” een echte trend te maken.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Sta volledig open voor een tijd geen alcohol te drinken. Ga dus geen sociale events o.i.d. uit de weg en excuseer jezelf niet voor het niet drinken op een borrel of feestje.

 

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

Ik hoor steeds meer mensen in de slijterij en in mijn omgeving die een periode minder alcohol willen drinken - of helemaal gestopt zijn. Zelf heb ik niet het idee dat er een “taboe” op heerst, maar ik begrijp wel dat het enige volhouding vergt om een alcoholvrije periode af te maken. Zeker als er sociale druk wordt uitgeoefend om “leuk mee te doen”. Mijn advies zou zijn om de alcoholvrije periode in te bouwen, met je zelf af te spreken om hem vol te houden en geen sociale events te laten varen omdat je die periode niet drinkt. Juist dan wen je er aan dat een periode zonder alcohol prima te doen is en zelfs een hoop quality time toevoegt.

 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Dan zijn er nog veel meer slijterijen van NIX & NIX en ben ik nog steeds iedere dag nieuwe smaken aan het proeven.

 

Noot van No Wine Today:

Wij waren op de leuke opening en hoewel we al veel drankjes zagen die we al kenden heeft Wim mooie alcoholvrije wijnen in het assortiment die we nog niet kenden. En die we natuurlijk allemaal hebben gekocht en gaan proeven. Want als je ons al wat langer volgt, weet jij dat wij alcoholvrije wijn nog steeds een lastige vervanger vinden. Zo drinken we zelf meestal liever een lekkere mocktail omdat de kwaliteit van alcoholvrije wijn nog vaak te wensen overlaat en niet in de buurt komt bij de gelaagdheid van alcoholhoudende wijn. Woon je in de buurt van Haarlem en ga je een 30 dagen challenge van No Wine Today starten dan is het zeker de moeite waard om hier even langs te rijden. Wim heeft een prachtige shop. Helemaal van nu!

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)