Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

 

Saskia van der Zee, het mooiste meisje van de klas in het populaire televisie programma van Jaap Jongbloed en daarin eerlijk is over haar alcoholprobleem weet als geen ander wat de invloed kan zijn van alcohol op je leven. Ze rekende er voorgoed mee af en maakte daar als ervaringsdeskundige meteen haar werk van. Als herstelcoach begeleidt en ondersteunt Saskia een verslaafde die kort in herstel is of wil gaan.

Bio: 

  • Wie: Saskia van der Zee
  • Beroep: Herstelcoach bij Happy Sober
  • Leeftijd: 45 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: ik ben alleen maar leuker geworden zonder alcohol
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen:  ik deed wel eens mee aan Dry January om aan de buitenwereld te laten zien dat mijn alcoholprobleem echt niet zo groot was

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

 

Waar het vroeger helemaal niet gek was om een paar dagen alcohol te drinken, is het toch wel mooi dat we daar tegenwoordig veel meer over weten. Ik ben opgegroeid in een gezin, waar het de normaalste zaak was om gewoon om vijf uur een sherry in te schenken, vervolgens bij het eten een glas wijn te drinken en daarna nog een inslapertje ofwel whisky. Toen ik wat ouder was, jaar of 14, stonden de flessen Bessen jenever en Baileys gewoon in de kast waar ik gewoon van kon drinken. Met de wetenschap van nu, ben ik daar wel wat voorzichtiger in naar mijn eigen kinderen.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

 

Alcohol is heel lang mijn allerbeste vriend geweest en voor elke gelegenheid vond ik het wel gepast om een fles open te trekken. Daarmee creëerde ik een bepaalde afhankelijkheid waardoor ik er niet zo makkelijk mee kon stoppen. Dat betekent dat het voor mij niet lukte om een soort recreatieve drinker te worden, hoewel ik dat wel graag wilde. Om hierin een tip te geven:  ik denk dat beter geweest zou zijn als ik hier wat meer bewust mee om was gegaan…

 
3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen voordat je voorgoed stopte?

 

Een paar keer heb ik Dry January gedaan op eigen kracht of samen met vriendinnen. Het was voor mij ook een manier om te laten zien dat ik ook echt wel even zonder alcohol kon en aan de buitenwereld laten zien dat mijn alcoholprobleem niet zo groot was. Het enige nadeel was wel dat ik het geen maand volhield en daarna alles weer ging inhalen, omdat het weer ‘mocht’.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

 

Ik denk wel als je een paar keer per jaar een APK doet voor je lijf om de alcohol enige tijd te laten staan, dat je stuk beter slaapt, je huid betert en je een stuk fitter voelt. Ik ben echt een ochtendmens geworden en niet meer een avondmens. Hierdoor ben ik gedurende de dag ook een stuk energieker en kan echt bergen verzetten doordat ik niet meer drink. Ik denk dat als je drinkt en je per kwartaal een maand niet drinkt, dat dat heel goed voor je kan zijn.

 
 
5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

 

Gewoon een spa rood. En cola zero.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

 

Ik houd het ruim vier jaar vol zo… Ik denk met name door de hele andere mindset en mijn focus te veranderen.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

 

Ik ben zelf ruim vier jaar gelden gestopt met drinken, en wat me opvalt is dat het laatste jaar er steeds meer bekend is over de voordelen van het niet drinken. Als ook de lichamelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Vier jaar geleden was dat nog wat minder en zag je niet veel ’30 dagen stoppen’ acties. Nu wel, je ziet veel meer initiatieven die door middel van challenges etc. hierop in springen. Ik vermoed dat het geen hype is maar een state of living. Het lijkt alsof mensen het steeds belangrijker vinden om goed voor zich zelf te zorgen en lijken hun lichaam daarin stuk serieuzer te nemen. Ook alle voordelen van het niet drinken, speelt hierin een rol en steeds meer mensen geven dat aan elkaar door.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

 

Door niet teveel bezig te zijn met het niet oppakken van dat eerste glas wijn, maar door de focus echt op andere dingen te gaan leggen. Andere drankjes maar ook ander activiteiten. Je hebt nu energie om eindelijk je huis goed op te ruimen en de kasten leeg te halen.

 

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

 

Naar mijn idee ligt er rondom alcohol misbruik nog steeds een enorm taboe. Alcohol is maatschappelijk geaccepteerd in onze samenleving en als je daar (even) niet aan meedoet, wordt daar soms gek van opgekeken. Terwijl het vaak meer zegt over de ander, omdat die wordt geconfronteerd met zijn of haar (alcohol) gedrag als jij niet drinkt.

 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

 

Geen idee, ik houd het graag klein. Dag voor dag, morgen drink ik niet, en waarschijnlijk overmorgen ook niet. Hoe het over vijf jaar uit ziet, vind ik een lastige. Als ik de dingen blijf doen, die ik nu ook doe, geen alcohol drinken en goed voor mezelf zorgen, ga ik ervan uit dat ik tegen die tijd nog steeds nuchter ben.