Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Dit keer wijnjournalist en mindful drinker Esmee Langereis. Esmee is journalist en columnist en schrijft het liefst over wijn. Dit doet ze voor NRC Handelsblad en in magazines waaronder Harper's Bazaar. In haar vrije tijd drinkt Esmee vooral alcoholvrij. Na een alcoholpauze van een jaar is ze nu een mindful drinker. Genoeg redenen om Esmee onze Q&A voor te leggen!

Bio:

  • Wie: Esmee Langereis
  • Beroep: wijnjournalist
  • Leeftijd: geboren in 1974
  • Wat je ook graag kwijt wilt:  ik spuug voor mijn werk dagelijks wijn uit, en slik gemiddeld één drankje per week door voor mijn plezier
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen:  ik ben twee jaar geleden een heel jaar gestopt
1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?
Een wijnjournalist die niet drinkt, je verwacht het niet. Maar juist door mijn beroep ben ik me heel bewust van alcoholgebruik geworden. Als je altijd een excuus hebt om te drinken, moet je jezelf extra goed in de gaten houden.
 
 
2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak

Mindful drinken betekent voor mij: niet mindless drinken. Stop met automatisch drinken omdat anderen drinken, of omdat het vijf uur is, of omdat je met iemand hebt afgesproken. Drink je normaal om de smaak? Drink dan alleen een paar uitzonderlijk lekkere drankjes. Drink je om dronken te worden? Ook goed, maar drink dan geen alcohol op de momenten dat je niet dronken wil worden. Probeer maar eens.

 

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ja, ik ben twee jaar geleden een heel jaar gestopt. Nu drink ik af en toe, en alleen als ik er actief zin in heb en ik iets fantastisch moois in het glas krijg.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Zolang je je normale drinkpatroon niet verandert, heeft een tijdelijke break weinig lichamelijk voordeel op de lange termijn. Maar een break confronteert je wel met je verhouding met alcohol, en ws heeft dat na-effect op je normale drinkpatroon.

 

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Golfsurfen, voor de rush. Voor de lekker: IPA 0.5 van Jopen.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

Hangt ervan af waar je valkuilen liggen: thuis of vooral in sociale situaties? In dat laatste geval: neem naar feestjes (of restaurants) je eigen fles 0.0 mee, iets dat je lekker vindt. Schenk jezelf steeds bij als anderen wijn inschenken. Vestig er verder zo min mogelijk aandacht op, mensen vergeten na een drankje of twee dat jij niet drinkt.

 

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

De westerse focus op gezondheid wordt vaak genoemd als oorzaak voor de trend, maar ik zie zelf nog een sluimerende factor: in een wereld met 24/7 social media exposure en de huidige cancel culture is zelfbeheersing een noodzakelijke deugd als nooit tevoren.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Doen! (Echt. Waarom zou je het niet doen?)

 

 
9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

Tja, het is breken met de sociale spelregel dat het pas gezellig is als iedereen mee drinkt. Als je dan plotseling zegt: ik doe even niet meer mee, dan voelen de anderen zich afgewezen of in de steek gelaten, en eisen ze een verklaring. Zwanger? De Bob? Antibiotica? Mensen houden niet van spelbrekers.

 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Hetzelfde als nu. Ik was tijdelijk gestopt met drinken wegens een medische ingreep, maar er ging een wereld voor me open. Niet zo zeer dat ik me veel beter voelde (al is nooit meer een kater echt een zege), maar omdat ik na die reset opeens niet meer begreep waarom ik zo vaak dronk. Gek genoeg kost het me nu meer moeite om te drinken, dan om niet te drinken. Ik kan het niet verklaren.

 
Ben jij benieuwd naar de suggesties van Esmee op het gebied van alcoholvrije drankjes? Lees dan dit artikel dat ze schreef voor NRC.