Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze week spreken wij Tabe Ydo. Auteur van de OneDay methode. Hij is de man die iedere dag om 04.30  opstaat en de dag omarmt alsof het zijn laatste is.

En alcohol heeft hij ook afgezworen. Tenminste voor die dag. En als je maar elke dag die beslissing opnieuw maakt, drink je best een lang poosje helemaal niets. Tabe is een vrolijke peer vol goede tips. Hier heb je zeker iets aan!

Bio:

 • Wie: Tabe Ydo
 • Beroep: Bestseller auteur van het boek One Day
 • Leeftijd: 45 jaar
 • Wat je ook graag kwijt wilt: hoi
 • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: ik maak de keuze of ik wel of niet drink pér dag want ik leef maximaal.

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Los van mijn vakgebied ben ik voorstander van bewust leven i.p.v. onbewust leven. Dat betekent dat je bewuste beslissingen moet nemen. Bewuste beslissingen worden genomen voordat er een actie wordt ondernomen. Dus ons denken of fysieke handelen op basis van een bewuste beslissing zou kunnen worden beschouwd als afkomstig van een bewuste geest. Dat is per definitie onmogelijk met alcohol. Alcohol verdooft het bewuste deel van je hersenen, ideaal om even te ontsnappen uit jouw shitty reality, maar drama als je je dromen wilt verwezenlijken.

Alcohol is een kleurloze, reukloze en ontvlambare vloeistof. Het vertraagt verschillende delen van de hersenen en het centrale zenuwstelsel. Dit heeft invloed op ons vermogen om ons gedrag en onze lichaamsfuncties te beheersen, zoals denken, praten, lopen en zelfs ademen. Hoewel sommige dranken meer alcohol bevatten dan andere, is het type alcohol in alle alcoholische dranken hetzelfde – het wordt ethanol genoemd. We drinken dus bijna dagelijks verdovende, ontvlambare vloeistof.

Het verdovende effect van alcohol is wat zoveel mensen zo hard nodig hebben. Lekker met een wijntje even die gedachten verdoven. Even geen gehoor geven aan de stemmen in mijn hoofd, want ik ben moe en heb rust verdiend. Je begint vaak met drinken omdat je je ongelukkig voelt, maar na een tijdje ga je je ongelukkig voelen omdat je drinkt. Ik denk dat ik dat precies zo had.

Als je jong bent, begin je met drinken op vrijdagavond; iets later komen er de vrijdagmiddag en de zaterdag bij en later ook de zondag als af- sluiter van het weekend. Alles onder het mom van ‘levensgenieter en lolbroek’. En nog wat later breidt het zich uit met wat doordeweekse avondjes tijdens zakendiners of thuis na het werk: lekker met een wijntje op de bank. Niet veel later is de realiteit dat je elke dag drinkt; dat je elke dag je hersenpan verdooft. Ik voelde me geen alcoholist, maar volgens de definitie was ik dat wel. Net als miljoenen mensen met mij.
 

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak? 

Je drinkt niet. In ieder geval vandaag niet! Zeg dat tegen iedereen die je spreekt. Alleen al voor de reacties! Het geeft zo’n goed gevoel om dat te zeggen, ook al weet je dat je misschien morgen weer aan de toog gaat hangen. Het is heel mooi om de reacties van je vrienden te horen. Stiekem zijn er best een hoop mensen die wel willen stoppen, maar het lukt ze maar niet om daaraan te beginnen. Probeer eens een maand niks te drinken, dan ga pas merken hoe top je je voelt en wat maximaal leven echt is.

TIP:

Als bekend is dat je niet drinkt, krijg je daar heel vaak discussie over. ‘Waarom drink jij eigenlijk niet?’ Om dit gezeur te voorkomen hanteer ik een aantal trucjes, die ik graag aan de deelnemers van No Wine Today doorgeef. Als je de horeca bezoekt, zorg dan dat je als eerste een rondje geeft. Neem op recepties altijd champagne aan, laat je in restaurants altijd wijn inschenken. Je geeft die vijf minuten later aan je buurman of -vrouw, die hem doorgaans blij aanneemt.

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ja, al 2 jaar want ik wil het leven maximaal (be)leven en daarvoor wil ik maximaal gebruik maken van mijn fysieke en mentale vermogens. Het is misschien wel mijn grootste winstpakker ooit geweest. Stoppen met drinken. Ik was er helemaal klaar mee. Ik drink al 2 jaar niet meer, totdat ik wel weer drink. Want ik beslis het min of meer elke dag. En dat is – vind ik – nog het mooiste aan het stoppen met drinken. Stoppen met drinken is een geweldige manier om jezelf te vinden; het is alleen ook de manier om je vrienden te verliezen.

Alcohol verlaagt je vermogens om maximaal waar te nemen. Ik zie geen reden meer om mezelf te verdoven. En ik heb het ook niet meer nodig om me minder ongemakkelijk te voelen. Voor veel mensen is het een manier om hun analytische brein even het zwijgen op te leggen en hun ongemak en of onzekerheid even weg te poetsen. Het ene moment ben je te onzeker om te zingen onder de douche, maar het volgende moment sta je te dansen op de bar. Sure you can dance. Afzender Vodka.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Laat ik vertellen welke nadelen je niet meer hebt!

Korte termijn nadelen

 • Onbewust
 • Bye bye ruggengraat
 • Kater/ hoofdpijn
 • Maakt moe
 • Maakt dik
 • Minder energie
 • Verdooft je hersenen
 • Je bent niet jezelf
 • Slechte keuze
 • Verhoogt je hartslag

Lange termijn nadelen

 • Leven vliegt voorbij
 • Hart- en vaatziekten
 • Kans op verslaving
 • Kans op stamcelschade (dna) Korsakov
 • Kans op kanker
 • Verdooft hersenen
 • Niet jezelf
 • Mist kans op maximaal leven
 • Verhoogt je hartslag

 

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Ik ben daar een beetje dubbel in. In het begin toen ik echt net was gestopt met drinken zocht ik alternatieven en dronk ik Heineken 0% en Seedlip Gin. Maar Heineken 0% is ook gebrouwen en Seedlip Gin is ook gestookt.

Ook al word je er niet dronken van, je lichaam moet toch het brouwsel en stooksel afbreken en je voelt je toch brak. Mijn doel is fit en fris blijven en dus niet mijn hersenpan verdoven met alcohol en mijn lichaam vergiftigen met ethanol. Dus ik ben helemaal gestopt met vervangers omdat het me dan met drank bezighoudt en ik ben super happy zonder

TIP:

Wat ik wel doe in een restaurant is een spicy tomatensap bestellen die ik laat dressen als een bloody mary.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

Geef de beste versie van jezelf eens 1x een kans voor je sterft.

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Zal terrein winnen. We leren steeds meer over onze hersenen en over well-being en vinden steeds meer natuurlijke manieren om rust te vinden zonder je vermogens te minimaliseren, maar juist te maximaliseren.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Just do it. You are an alcoholic until proven otherwise hahaha.

Reken erop dat je steeds minder wordt uitgenodigd, want mensen vinden je allicht saai, soms bedreigend en vaak confronterend. Op een of andere manier is mijn omgeving er veel meer mee bezig dan ik. Ze willen allemaal weten of ik voor altijd gestopt ben. Misschien dat ze dan definitief beslissen om de vriendschap te beëindigen. Ik zeg dan dat ik vandaag gestopt ben. Maar dat ik geen wurgcontract heb afgesloten, dus dat ik als ik wil drinken dat heus wel mag.

Heerlijk om mensen zo in het ongewisse te laten. Dat vindt mijn omgeving heel verwarrend. Mensen vragen verder of ik ook niet op speciale gelegenheden drink. Dan zeg ik dat als ik dat zou doen ik elke dag lam zou zijn!
 

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

Veel mensen zijn bang voor verandering en dus bljven ze doen wat ze altijd deden en de verdoving van hun hersenpan is een manier om hun huidige manier van leven doable te maken. Het is zo normaal geworden om bijna dagelijks een glas alcohol te drinken en we keuren dat goed onder het mom van ‘balans’. We moeten per slot van rekening toch af en toe ook lol hebben.

We zeggen vaak dat balans belangrijk is. Eigenlijk vind ik het woord balans bullshit. We praten over balans terwijl we eigenlijk ‘gemiddelde’ bedoelen. Adriaan de Acrobaat heeft balans als hij hoog over het koord loopt. Wij zeggen ‘balans’ als het gemiddelde ons niet goed uitkomt. De balans is het overzicht met minnen aan de ene kant en plussen aan de andere kant, maar het gaat erom wat je onder aan de streep overhoudt. Het resultaat is waar het om gaat.

Als voorbeeld:

Een avond nuchter = 1 en een avond zuipen = 1, en dan is de balans 1–1. Maar het resultaat is een avond nuchter = 0 dna-schade, en een avond zuipen = –1 dna-schade, en dat maakt ons gemiddelde –0,5.

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Zoals nu. Heel bewust mezelf maximaal 3x per jaar compleet volgooien.