Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

 

Vandaag Sandra de Gelder. Als erkend Rapid Transformational Therapeut is Sandra bevoegd transformatie therapeut waarbij hypnose wordt gebruikt. En dat maakt haar een waar hypnose-specialist.

Bio: 

  • Wie: Sandra de Gelder
  • Beroep: RTT therapeut in haar eigen praktijk Sandra de Gelder
  • Leeftijd: 51 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: change your mindset, change your life
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen:  meerdere malen en de laatste keer met No Wine Today

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Met een drankje op heb je meer zelfvertrouwen, minder remmingen en is het makkelijker om jezelf van je leuke kant te laten zien (in plaats van je echte kant). Superfijn natuurlijk, maar we hebben vaak niet door hoeveel we werkelijk drinken… Bij elke borrel, etentje en viering nemen we vaak wel een drankje waardoor we soms wel iedere dag drinken.

Helaas werkt ons onderbewuste brein niet mee om hier verandering in te brengen. Om ons veilig te houden, is je onderbewuste brein geprogrammeerd om je te houden bij wat bekend is en je weg te houden van het onbekende. Dit is de reden waarom we moeite hebben met verandering, en dus met het veranderen van onze drinkgewoonten.

Bovendien is datzelfde onderbewuste brein geprogrammeerd om je altijd van pijn naar plezier te brengen. Dus als we alcohol associëren met ontspannen, plezier hebben en gezelligheid, brengt het je dus al automatisch daar naartoe.

Het kan ook zijn dat we (onbewust) drinken om emotionele redenen. De belangrijkste emotionele behoefte van de mensen is om verbinding te voelen (en afwijzing te voorkomen), dus doen we gezellig mee met het drinken omdat we onbewust vrees hebben om er niet ‘bij te horen’. Het drinken van alcohol verhoogt tijdelijk je serotoninespiegel, waardoor je je gelukkiger voelt, maar op de lange termijn kan het de serotoninespiegel juist verlagen en het tegenovergestelde veroorzaken. Allemaal lastige zaken die we liever niet onder ogen zien, maar die ons mogelijk onbewust en ongemerkt richting verslaving kunnen brengen.

Ik werk met mensen met allerlei soorten verslavingen en dat zijn er veel in deze tijd: o.a. Netflix, shoppen, suiker, gamen, tabak, eten, seks. Ik merk dat we door persoonlijke bewustwording snel en effectief onze verslavingen kunnen doorbreken. Het mooie van het No Wine Today programma is dat als je het serieus oppakt, het je inzicht geeft over jouw eigen beweegredenen om te drinken. Zodra je een break neemt, word je je bewust van je eigen automatische patronen en als je de stappen in het No Wine Today programma volgt, zal je gaan inzien wat er achter dit patroon zit en hiermee aan de slag gaan.

Bewustwording is de eerste stap naar groei en vrijheid. Op het moment dat je je realiseert dat je vastzit in een patroon, zal het gemakkelijker zijn om de greep die het over je heeft op te heffen. Om een gewoonte (een automatisch patroon) permanent te veranderen, is het belangrijk om je ‘mindset’ (de manier waarop je - bewust of onbewust - tegen jezelf praat) onder controle te krijgen. Zo neem je de weerstand tegen het veranderingsproces weg. Ik heb in opdracht van No Wine Today een zelfhypnose audio gemaakt om je te helpen bij het voorgoed her-programmeren van het oude patroon, die volledig aansluit op het door Judith en Merel ontwikkelde progamma. 

 

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Ga goed bij jezelf te rade of je lichaam echt oké is met de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Voel het verschil na een avondje met drank en een avondje zonder. Als je een verschil merkt, beslis voor jezelf hoe je je vaker wilt voelen en waarom.

Als dat betekent dat je wilt minderen, focus dan op je mindset: change your mindset, change your life! Met andere woorden: word je bewust van hoe je tegen jezelf praat als het gaat om drinken, bepaal of dit steunend is en zo nee, neem stappen om het te veranderen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de enige manier is om een diepliggend patroon duurzaam te veranderen.

 

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ja, meerdere malen, de laatste keer met behulp van het programma van No Wine Today.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Ik merk dat ik een stuk helderder ben de dagen nadat ik niet drink. Ik sta energieker op en voel me de hele dag steviger en kan beter denken, schakelen en concentreren. Dit is voor mij heel belangrijk, want ik werk iedere dag met cliënten onder hypnose. Daarnaast merk ik dat het een positieve impact heeft op mijn gewicht.

 

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Overdag maak ik er een sport van om allerlei (kruiden)theesoorten uit te proberen en ’s avonds drink ik lekker (bubbel)water met verse munt, citroen of komkommer.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

Maak er een gewoonte van om ’s ochtends voordat je opstaat de momenten te visualiseren dat je mogelijk in de verleiding komt om een drankje te namen (diner, borrel, picknick) en hoe je heel veel plezier en gezelligheid hebt zonder alcohol en zeg het hardop, bijvoorbeeld: “ik kies ervoor om vandaag niet te drinken en ik kies ervoor om me daar goed bij te voelen”.

 

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Ik ben ervan overtuigd dat het een groeiende trend is. We worden steeds bewuster. Terwijl ik denk dat de stress in onze wereld niet minder wordt, geloof ik dat we gaan inzien dat de oplossing niet zit in onderdrukken of vermijden. Hier brengen de programma’s van No Wine Today uitkomst om op een leuke en positieve manier bewust te worden en een gezonde levensstijl te creëren.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Gewoon doen. Het is leuk en helemaal niet lastig. Just go for it!

 

9. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Ik denk dat ik nog gezellig een wijntje, biertje of G&T drink op momenten dat ik met vrienden ben, maar dat als ik me realiseer dat ik al meer dan twee keer in een week gedronken heb, ik de gezelligheid ook kan creëren zonder drankje. Ook zal ik niet meer dan twee of drie drankjes per keer nemen, ik zie daar het nut niet meer van in. Dit is hoe ik nu omga met alcohol en het bevalt me prima. Ik vind het fijn dat ik dit mijn kinderen ook voorleef en alhoewel ik hoop dat ze zich vrij voelen om in hun jongvolwassen jaren ook gewoon lekker los te gaan, geloof ik dat ze zo in de loop van hun leven ook bewustere keuzes zullen maken.

 

Wij hebben Sandra als hypnose -specialist ingehuurd voor de ontwikkeling van onze unieke audio (hypnose) die je bij het Deep Fix programma ontvangt.  

Wij wilden voor onze deelnemers een combinatie van NLP principes, een meditatieve audio en hypnose.  Daarnaast wilden we een snelle werking met blijvend resultaat op de onbewuste processen. Dit moest bovendien volledig geïntegreerd worden in ons unieke 30 dagen programma. Als erkend RTT (hypnose) therapeut is Sandra bevoegd voor dat laatste, het toepassen van die snelle werking met blijvend resultaat op de korte termijn. Hierdoor hebben wij samen een volledig veilige en heel fijne, diep werkende No Wine Today audio ontwikkeld.