Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze week spreken wij met Linda Appelman. Theesommelier en eigenares van (online) theewinkel Mevrouw Cha. Tot voor onze eerste alcoholbreak hadden wij nog nooit van een theesommelier gehoord. Het is dan ook, zeg maar, de altijd nuchtere nicht van de wijnsommerlier.

Bio:

  • Wie: Linda Appelman
  • Beroep: Theesommelier en eigenares theewinkel Mevrouw Cha
  • Leeftijd: 32 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: Voorbereiding is de sleutel tot succes.
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: Eén keer.

 

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Voor mij draait alles om mooie smaken. Ik koop mijn thee in op smaak en niet op prijs. Doordat je geniet van smaak proef je automatisch bewust. Thee is voor mij de alcoholvrije variant van wijn dat super goed combineert met gerechten en tussendoortjes. Kies voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

2. Wat is vanuit jouw vakgebied en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Drink thee uit een wijnglas of een ander mooi glas. Je denkt nu waarschijnlijk, thee in een wijnglas, kan dat wel? Knapt het glas niet? Kijk voor het antwoord eens op mijn instagrampagina.

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ja, en tijdens deze alcoholbreak heb ik ervaren dat de druk er erg op komt te liggen dat ik niet mag drinken van mijzelf. Door dit om te buigen en te ontdekken wat er allemaal aan non-alcoholische alternatieven beschikbaar is ging er, ook voor mij, nog een wereld open. Daarnaast boort het mijn creativiteit aan qua zetwijze van thee. Zo kan je thee met heet of warm water bereiden, maar zeker ook met koud water. Dit heet een cold brew en is bv. een ideaal smaakvol alcoholvrij alternatief op een zomerse dag.

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Door een alcoholbreak en bewust drinken te integreren in je leefstijl, geef je jezelf de kans om in balans te blijven en je vitaliteit te behouden. Want één ding is zeker, meer energie en beter slapen is een feit. Sinds dien drink ik meestal één glas wijn en niet meer.

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Daar kan ik kort over zijn: (h)eerlijke thee. Thee is voor mij de ultieme vervanging, omdat thee net zo veelzijdig is als wijn. Thee is een natuurproduct met oneindig veel variatie. Van een zwarte gerookte thee tot een bloemige oolong thee: iedere theesoort heeft een kenmerkend smaakpalet om je mee te verrassen. Bovendien kun je thee prachtig combineren met gerechten. Van een thee-arrangement kan ik net zo genieten als van een wijn arrangement.

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden?

Voorbereiding is de sleutel. Kies je favoriete alternatieven voor een alcoholische drank en zorg dat je hiervan voldoende in huis haalt. Maak vervolgens een leuke beleving van de alternatieve drinkmomenten. Serveer bijvoorbeeld je thee in een wijnglas of creëer een gezonde thee mocktail en vind zo het plezier in je 30 dagen challenge.

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Ik denk zeker dat minder of bewust drinken een trend is die steeds meer terrein zal winnen. Hoe meer we weten over de echte waarde van voeding, des te meer waarde we kunnen hechten aan goede zelfzorg. Uiteindelijk ben jij diegene die het verschil voor jezelf gaat maken.

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Ontdek de wereld van thee (samen met Mevrouw Cha) en laat je (net zoals bij alcoholische dranken) verrassen door de smaakavonturen die je gaat beleven. Volg (online) anderen die een alcohol pauze hebben, laat je inspireren, deel ook jouw creaties en hou het samen vol want samen kom je verder.

9. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Ik heb een enorme drang om smaken te ontdekken en te proeven. Ik zal hierbij een alcoholische variant niet laten staan ‘omdat er alcohol in zit’.  Ik zie mijzelf over vijf jaar genieten en een bewuste keuze maken wat er in mijn glas zit. Kwaliteit boven kwantiteit. Om eerlijk te zijn doe ik dat nu al en dat voelt heel goed, kan ik je vertellen.