Oktober: de maand van Stoptober

door

Een tandje minder. Daar kan je elke maand aan beginnen maar voor veel mensen is oktober dé maand om het werkelijk te doen. Oktober: de maand van Stoptober. Maar ook van Ocsober en Sobertober. De zomer voorbij, een periode waarin je je even lekker hebt laten gaan en nergens over nadacht.

In september had je mogelijk nog een kleine naschok en in november beginnen de feestdagen in feite alweer. Daarmee is oktober de ultieme maand in het najaar voor een tijdelijke pauze of een permanente gedragsverandering. Liefst in de vorm van een challenge, samen of individueel.

Stoptober

Stoptober komt vanuit een initiatief om te stoppen met roken. Permanent. Maar wie rookt er tegenwoordig nog horen wij je denken? Precies, ook wij kennen vrijwel niemand die zich nog in het openbaar met een sigaret durft te begeven… Stoptober is daarmee voor velen een periode geworden om tijdelijk te stoppen met van alles en nog wat. Bijvoorbeeld vlees eten. Of snoepen. Voor sommigen is het zelfs een maandje zonder coffee to go. Werkelijk overal kun je mee stoppen in oktober. Maar voor de meeste mensen is 30 dagen stoppen met alcohol de meest logische en vooral effectiefste variant.

Ocsober

Een maandje zonder alcohol dus. Dat is Ocsober, een intiatief uit Australië. Al 30 jaar lang worden Australiërs aangemoedigd om 30 dagen lang hun alcohol op te geven voor een gezondere levensstijl. Daarmee proberen ze het binge drinken en alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Maar tegelijkertijd willen ze mensen de benefits laten ervaren van even geen alcohol, zoals:

 1. Je gezonder voelen;
 2. Het fitter zijn;
 3. Een paar kilo kwijtraken;
 4. Kans om tijdens de dry periode nieuwe sporten of hobby’s te ontdekken. 

(bron: Wikipedia)

 

Sobertober

Bij No Wine Today hebben we onze eigen variant: Sobertober. Zoals je misschien weet vinden wij helemaal niet dat je voor altijd moet stoppen. Dat mag als je persé wilt, maar hoeft helemaal niet. Een periode van 30 dagen, slechts één maandje sober, zorgt namelijk al voor een andere mindset met betrekking tot alcohol. En dat je er op de langere termijn anders mee omgaat. Bijvoorbeeld vaker pauzes neemt. Niets mis mee. Zo heb ik zelf in 2018 een periode van drie maanden helemaal nada-niets gedronken. En in oktober heb ik ook altijd weer de behoefte om mijn lichaam te resetten na een gezellige (na-)zomer. Even sober door oktober dus. Een challenge van slechts 30 dagen. Dat is prima te doen in deze maand. En elke keer leer je weer zoveel meer over jezelf.

 

Dry January

Januari is ook zo’n maand. Steeds meer mensen voelen dat zij óók een maandje dry willen gaan. Maar waar beginnen ze en hoe houden ze het vol?

Daarom hebben wij de programma's van No Wine Today gemaakt.

 1. Op een leuke, losse manier jouw eigen lifestyle aanpassen
 2. Maar wel effectief en gebaseerd op aspecten uit de psychologie en neurowetenschap, daar is het op gebaseerd.
 3. Jij kiest jouw periode. Wanneer en hoe het jou uitkomt. Maar je hoeft niets. Jij bepaalt zelf hoe je er invulling aan geeft. Je zet alleen je alcoholgebruik even op pauze. Dat is alles wat je doet. Tijdelijk bovendien.
 4. Daarmee is het anoniem en enorm laagrempelig. Je kan het met iemand samen doen, maar als je daar geen zin hebt, meld je je gewoon zelf aan. Je hoeft je bij niemand aan te sluiten of te verantwoorden. Je doet dit voor jezelf. Een waardevol cadeautje. Maar dat realiseer je je pas achteraf.

 

Elke maandag starten

 • Je kunt élke maandag starten, ook midden in oktober, als je toch nog graag mee wilt doen met Sobertober en de eerste startdatum van oktober hebt gemist.
 • Dry gaan kan altijd, alleen het is pas echt effectief bij een challenge van 30 dagen. Even volhouden is een vereiste. Daarom is het fijn om een programma te volgen waarbij je lekker veel tips, tricks en cheerleading krijgt zoals bij No Wine Today
 • Of start eerst met ons 10 dagen programma. Voor sommigen is het tenslotte even wennen, zo’n ommezwaai. Dus helpen we. je eerst op weg met bewustwording. Wedden dat je daarna snel om bent?