Ik ben er niet trots op. Maar ik heb het wel gedaan. Vals spelen. Met drinken. Vals drinken dus.

Na drie maanden geheelonthouding slaakten twee van mijn vriendinnen een opgeluchte zucht toen ze op vrijdagavond gezellig voor een borrel bij mij aanschoven. Mannen waren mee, alle kinderen ook. Met zijn allen aan tafel. Dolle boel. Kip van de markt. Frites en salade. Een echte vrijdagavond voor ons.

Vroeg op

Alleen ik moest heel vroeg op. Ik moest op zaterdag om 8.00 met jongste op het hockeyveld staan. En niet gewoon staan. Ik coördineer het team en fluit meestal. En nu had ik dus ontzettend geen zin om daar met een halve kater rond te lopen. Ik was al drie maanden fit en had nooit meer een zwaar hoofd of géén zin om op te staan … maar mijn vriendinnen hadden echt zin in wijn. Het was vrijdagavond bovendien. Weekend. Normaal had ik dat ook. Lekker om 18.00 uur een eerste glas; ontzettend verdiend aan het einde van een drukke week. Om daarna gezellig door te tetteren.

List

Gelukkig had ik een list. Eerst was ik flink aan het rekken met mijn inmiddels lievelings mocktail Crodino Pellegrino met ijs. Voor mij eerst twee van die drankjes en zij direct aan de wijn. Rood. Ook nog eens not my cup of tea anymore (als ik tegenwoordig ergens hoofdpijn van krijg na een paar glazen …) dus ik had een speciale fles witte wijn in de koelkast voor mezelf. Een Riesling. Een alcoholvrije Riesling wel te verstaan. Ik schonk mezelf gretig in. Vriendinnen deden een dikke proost met mij. Gelukkig Merel is er weer.

Lollige vriendinnen

Manlief, die ik stom genoeg had verteld dat ik een uitstekend plan had bedacht zonder dat ik alweer saai leek, keek me aan alsof hij me elk moment zou verlinken met mijn nep wijn. Houd je mond siste ik hem na als ik hem bij de koelkast tegenkwam.

Na drie keer flink te hebben bijgeschonken, miste ik wel de gelaagdheid van echte wijn en werden mijn vriendinnen lolliger; zij hadden al wat glazen rood op en ik vroeg me af of het ze zou opvallen dat ik helemaal geen alcohol had gedronken. Ik besloot ook één glas rood te nemen, ze dronken tenslotte een van mijn lievelingswijnen. Een rode zonder sulfiet. Salut ladies. Op een supergezellig weekend!

Toen het zoveelste glas van mijn vriendinnen leeg was, werd het wel zo’n beetje tijd om te gaan want ook zij moesten vroeg op. Zittend tussen de resten van deze gezellige avond nam ik tevreden het laatste slokje rood. Als een heel hockeyteam in de vroege ochtend in toom moet worden gehouden de volgende dag is één lekker glas rode wijn voor mij meer dan genoeg om het weekend in te luiden.

Sorry girls

Ik dronk dus vals. Maar het was vals spelen voor een goed doel. Voor mij. Ik zou goed slapen en was morgen superfit. Sorry girls!