Afkickverschijnselen alcohol 

door

Afkickverschijnselen alcohol

Vraag jij je af wat de afkickverschijnselen zijn van alcohol? Kijk dan zeker even verder op deze pagina. In dit artikel gaan we namelijk dieper op de afkickverschijnselen van alcohol in. Ook kijken we naar de effecten van alcohol (en het afkicken van alcohol) op je lichaam. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Afkicken: helemaal niet zo kicken

Afkickverschijnselen van alcohol worden ook wel ontwenningsverschijnselen van alcohol of onthoudingsverschijnselen van alcohol genoemd. Deze verschijnselen treden op als je lichaam te lang zonder alcohol zit. Het lichaam is dan niet meer gewend om zonder alcohol te zitten en geeft signalen dat het behoefte heeft aan drank.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen al optreden als je 6 maanden lang elke dag 8 glazen drinkt. Dat is behoorlijk veel en de meeste (ook zwaardere) drinkers halen dit niet. De een is gevoeliger voor de afkickverschijnselen dan de ander. Maar wist je dat je ook als je geen alcoholprobleem hebt, last kunt krijgen van ontwenningsverschijnselen?

Zo kan bij stevige drinkers de kater zelf al een gedeeltelijk ontwenningsverschijnsel zijn. Ook na een nachtje doorzakken, kun je de volgende ochtend al last hebben van de onthoudingsverschijnselen van alcohol. Zo kun je ook last krijgen van een mentale kater, ofwel hangxiety.

Ontwenningsverschijnselen alcohol

In dit artikel gaan we kijken naar ontwenningsverschijnselen die optreden na een langere periode van overmatig alcoholgebruik. De effecten van stoppen met alcohol kunnen per persoon verschillen. Dit heeft ook te maken met de lichamelijke conditie en hoeveel iemand heeft gedronken voor hoelang. De meest voorkomende afkickverschijnselen van alcohol zijn:

  • Trillen
  • Zweten
  • Spierkramp
  • Slecht slapen
  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Onrustig gevoel
  • Angstige gevoelens
  • Verhoogde bloeddruk
  • Somberheid/depressieve stemming

Als je stopt met drinken, zijn de ontwenningsverschijnselen na 24 uur op hun hoogtepunt. De meeste afkickverschijnselen duren 3 tot 7 dagen. Sommige ontwenningsverschijnselen van alcohol houden langer aan.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Zware afkickverschijnselen alcohol

Bij hele stevige drinkers kunnen de ontwenningsverschijnselen van alcohol zwaarder zijn. We spreken dan van ernstige onthoudingsverschijnselen door alcohol. Onder de zwaardere afkickverschijnselen vallen onder andere verwardheid, paranoia, hyperventilatie en hallucinaties. Bij hevige ontwenning bestaat de kans op een delirium tremens of een insult.

Delirium tremens

Een delirium (of delier) komt gelukkig niet vaak voor. Dit ontwenningsverschijnsel van alcohol krijgt iemand in de regel pas na 10 tot 15 jaar overmatig drinken. Bij een delirium tremens is er sprake van een verlaagd bewustzijn met hallucinaties. Vaak gaan mensen beestjes zien. Een delirium tremens kan levensbedreigend zijn en treedt meestal binnen een week na het stoppen met drinken op.

Toeval of insult

Een ander zwaar afkickverschijnsel van stoppen met drinken, is een insult (ook wel toeval genoemd). Dit is een korte periode van bewustzijnsverlies. Dit komt niet vaak voor. Als het gebeurt, is dit vaak in de eerste week na het stoppen met drinken.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Is het gevaarlijk om in 1 keer te stoppen met alcohol?

Voor erg zware drinkers kan zelfstandig stoppen met alcohol risico’s met zich meebrengen. Het lichaam van een zware alcoholist is gewend aan een dagelijkse dosis alcohol en kan slecht zonder.

Als je langdurig veel alcohol hebt gedronken, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts als je wilt stoppen of minderen met alcohol. Zeker in verband met eerdergenoemde zware onthoudingsverschijnselen.

Ook in sommige andere gevallen kan het goed zijn om eerst met je arts te spreken voordat je gaat afkicken van alcohol. Bij bepaalde aandoeningen of klachten is stoppen onder begeleiding aan te raden. Bijvoorbeeld als je suikerziekte of hart- en vaatziekten hebt. Maar ook als je een slechte voedingstoestand of gevoelsstoornissen hebt, kunnen de ontwenningsverschijnselen van alcohol je de das omdoen.

Daarnaast is het verstandig om bij psychische klachten, zoals depressie, angst of zelfbeschadigend gedrag professionele hulp in te schakelen om te stoppen met alcohol.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Ontwenningsverschijnselen alcohol tegengaan

Zeker als de kans op heftige afkickverschijnselen groot is, kan het zinvol zijn om de ontwenningsverschijnselen van alcohol tegen te gaan. Er zijn medicijnen die helpen bij het stoppen met alcohol. Er is medicatie die de afkickverschijnselen tegengaat en ondersteunende medicatie die de drang naar alcohol verlaagt. Ook zijn er medicijnen waarvan je ziek wordt als je alcohol drinkt.

Daarnaast zijn er medicijnen die voorkomen dat een delirium tremens of een toeval ontstaat, bijvoorbeeld Valium en Tranxene. Deze medicijnen hebben een kalmerende werking, maar zijn ook erg verslavend. Hierdoor worden ze vaak hoogstens enkele weken gegeven. Gelukkig is dat vaak genoeg om de ergste lichamelijke afkickverschijnselen van alcohol mee op te vangen. Bespreek medicijngebruik altijd goed met je huisarts.

Mentale afkickverschijnselen

Ook gelegenheidsdrinkers kunnen ontwenningsverschijnselen krijgen als ze stoppen met alcohol of als ze even geen alcohol drinken. Er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die doordeweeks prima functioneren zonder drankjes, maar die er wel erg veel mee bezig zijn.

Voor velen begint het weekend al op donderdag en bij sommigen staat het weekend dan ook echt in het teken van drank. Een flesje wijn bij de lunch, om 16.00 uur weer ergens een borrelhap met borrel en dan lekker door tot het licht uitgaat. En op maandag na werk mag dat ene glas (dat vaak ook weer een tweede wordt) ook nog wel.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

In de greep van het weekend (of toch van de drank)?

Op dinsdag en woensdag wordt dan (heel keurig) niets gedronken, maar er zijn genoeg personen die dan echt aftellen tot ze weer mogen. Mensen die zich onrustig voelen of echt aan het bijkomen zijn. Ook dat kun je zien als afkickverschijnselen van alcohol. Een gezellig drankje heeft dan stiekem misschien toch iets te veel grip op je leven.

Dat is ook het verraderlijke met alcohol. Bij alcoholisten denken de meesten toch aan een dakloze zonder tanden die onder de brug slaapt. Iemand met een rood en pafferig gezicht. Maar het zijn niet alleen deze mensen die een ongezonde relatie hebben met drank. Ook mensen die ‘slechts’ 2 glazen (meestal bellen) per dag drinken, kunnen dus last krijgen van ontwenningsverschijnselen. O, en ook van de eerste tekenen van alcoholgebruik in het gezicht.

Wat doet alcohol met je gezicht?

We kunnen het niet mooier maken dan het is. Alcohol is helaas geen beauty elixir. Het droogt je huid uit, waardoor rimpeltjes en schilferingen kunnen ontstaan. Te vaak diep in het glaasje kijken, zorgt ervoor dat de bloedvaten wijder worden. Hierdoor krijg je een vale teint en kan blijvende roodheid optreden.

Bovendien kunnen gesprongen bloedvaatjes de kop opsteken. Dit kan ook andere oorzaken hebben, maar gesprongen haarvaatjes (vooral op en rond de neus) is wel een typisch verschijnsel van wat alcohol met je gezicht doet.

Doordat alcohol de bloedvaten verwijdt, gaat het vocht in het gezicht zich anders verdelen. Hierdoor krijg je mogelijk vochtophopingen boven en onder ogen. Een van de positieve ‘afkickverschijnselen’ van alcohol is dat je huid meer tijd krijgt om nieuwe cellen aan te maken en de natuurlijke elasticiteit zich kan herstellen.

Al na een paar dagen niet drinken, heb je waarschijnlijk een minder vale teint. Na een maand wordt je gezicht egaler en je teint stralender.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Hoe snel merk je effect van stoppen met alcohol?

Als het effect van alcohol op je gezicht al zo groot is, en je na een paar dagen al verbetering merkt, wat is dan het effect van stoppen met alcohol voor je lichaam? Als je stopt met het regelmatig drinken van (veel) alcohol, gaat je lichaam zich herstellen. De meeste mensen die hun drankje (tijdelijk) laten staan, merken al snel verschil.

Al na een paar dagen tot een week geen alcohol voelen ze zich fitter en vaak ook vrolijker. De eerste dagen kan het zijn dat je zin krijgt om meer te eten. Alcohol verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor één van de ontwenningsverschijnselen kan lijken op afkicken van suiker. De zin in koolhydraatrijk voedsel wordt na een paar dagen al minder. Probeer vooral veel groente en fruit te eten in plaats van snoep of vet.

Direct effect: klaar met katers

Als je diep effect wil merken van het stoppen met alcohol kun je het beste 4 tot 6 weken niet drinken. Dan begin je echt de positieve gevolgen van niet drinken te merken. Een fijn effect van stoppen met drank dat je al heel snel merkt: je hebt geen katers meer.

Het kan zijn dat je de eerste paar dagen zonder alcohol slechter slaapt, maar waarschijnlijk voel je je in de ochtend toch beter. Je bent (zeker de eerste weken of maanden) door een verstoord slaapritme misschien wel moe, maar je hebt in ieder geval geen last van misselijkheid en een bonkend hoofd.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Wat merk je na een week geen alcohol?

Al na een week geen alcohol merk je dat je je helderder voelt. Als je stopt met af en toe (een flink glas) alcohol drinken, merk je nu waarschijnlijk ook al dat je beter slaapt. Maar, als je al langere tijd (bijna) dagelijks alcohol dronk, kan het zijn dat je juist onrustig bent en moeite hebt met slapen.

Zoals we in het begin van dit artikel al zagen, is onrustig zijn en slecht slapen een veelvoorkomend ontwenningsverschijnsel val alcohol. Probeer te accepteren dat je nachten misschien even wat minder zijn en plan indien mogelijk de eerste tijd geen al te spannende dingen.

Het kan helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Je kunt daarbij denken aan yoga of mindfulness, maar ook een fijne wandeling of een goed boek zijn aan te raden. Probeer voldoende te bewegen, vooral in de buitenlucht. Dit bevordert je slaap en maakt moe. En je hebt in ieder geval fijne afleiding om beter te dealen met de eerste afkickverschijnselen van alcohol.

De eerste dagen en de eerste week zijn vaak het moeilijkst. Als je een week geen alcohol drinkt beginnen de leverfunctie en je spijsvertering zich al te verbeteren. Hou vol!

Afkickverschijnselen alcohol na 1 maand

De ergste lichamelijke ontwenningsverschijnselen van alcohol nemen na een paar dagen af. Geestelijke onthoudingsverschijnselen kunnen langer aanhouden.

Ontwenningsverschijnselen waar je ook na 1 maand geen alcohol nog last van kunt hebben zijn sombere gevoelens, angst, slapeloosheid en lusteloosheid. Problemen die je hebt kunnen in deze periode ineens extra hard binnenkomen. Zeker als er problemen zijn ontstaan door je alcoholgebruik.

Lichamelijk is het herstel in volle gang. Na een maand niet drinken heeft je slaapcyclus zich hersteld. Hierdoor krijg je kwalitatief goede slaap en voel je je fitter. Ook verbetert je immuunsysteem, omdat de waarden van je witte bloedcellen stijgt. Ook neemt het vetweefsel rondom je lever af.

Wat doet 2 maanden geen alcohol met je lichaam?

Vooral mentale ontwenningsverschijnselen van alcohol kunnen best een tijd aanhouden. Als je de afkickverschijnselen van alcohol hebt overwonnen, maken deze plaats voor positieve ontwikkelingen.

Je lichaam herstelt zich. Hierdoor maak je minder kans op één van de wel 200 ziekten die in verband worden gebracht met alcohol. Dit zijn hart- en vaatziekten, maar ook kanker en hersenschade zijn mogelijke gevolgen van alcohol. Ook geestelijk merk je al snel positieve effecten. De meest opvallende effecten van (even) stoppen met drinken zijn:

  • Je slaapt beter en hebt een betere slaapkwaliteit
  • Je voelt je scherper en fitter
  • Je weerstand verbetert
  • Je huid straalt
  • Je valt waarschijnlijk af (alcohol bevat veel calorieën)
  • Je sportprestaties worden beter
  • Je hebt een betere stemming
  • Je lever herstelt

De lever krijgt het door alcohol zwaar te verduren. Het is namelijk je lever die alcohol afbreekt. Door veel drinken kan dit orgaan overbelast raken. Gelukkig heeft de lever een groot zelfherstellend vermogen. Een paar dagen niet drinken kan al veel helpen. Als je te hoge leverwaardes hebt, kunnen deze 2 tot 3 maanden nadat je stopt met het drinken van alcohol herstellen. Na 3 maanden komt je lever tot rust en is eventuele leververvetting grotendeels verdwenen. Levercirrose is helaas onomkeerbaar.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Ontwenningsverschijnselen alcohol op lange termijn

Na 3 maanden heeft je lichaam ook de rode bloedcellen weer kunnen vernieuwen. Je bloedsomloop en de circulatie van zuurstof functioneren weer normaal.

Als je een alcohol-buik had, is deze waarschijnlijk zo goed als verdwenen. De lege calorieën van alcohol worden vaak als vet opgeslagen. Meestal gebeurt dit rond de buik. Bovendien wakkert een drankje de zin in vet eten aan. Tel daarbij op dat alcohol ook de spijsvertering verstoord, en je snapt ineens waar die alcohol-buik vandaan komt. In dit artikel lees je meer over het effect van stoppen met alcohol op buikvet.

Minder drinken voor meer levenskwaliteit?

De afkickverschijnselen van alcohol kunnen behoorlijk heftig zijn, maar na een week nemen de meeste ontwenningsverschijnselen af. De effecten van geen alcohol drinken, worden naarmate de tijd verstrijkt alleen maar beter. Zo merken veel mensen die last hebben van depressieve gevoelens of angstklachten een verbetering. Ook je relaties met anderen verbeteren en waarschijnlijk heb je meer zin om leuke dingen te ondernemen.

Wil jij (tijdelijk) stoppen met drinken en kun je wel een stok achter de deur gebruiken? We’ve got your back! Door onze unieke No Wine Today-methode leer je bewuster omgaan met je drankje. Bovendien sturen wij je dagelijks tips, weetjes en een portie motivatie. Zo leer je minder drinken met blijvend resultaat. Ontdek het zelf en doe mee!

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Dit artikel is geschreven door onze gastblogger Anne van Asseldonk.