Calorieën in wijn: let’s clear things up!

door

Heerlijk af en toe een wijntje bij het eten, de vrijdagmiddagborrel of gewoon omdat het kan? De meesten kunnen zich wel in deze situatie herkennen. Maar hoeveel calorieën zitten er nou eigenlijk in wijn? Want waarom staat de hoeveelheid calorieën van wijn niet gewoon op het etiket weergegeven?

Op bijna ieder product is tegenwoordig wel te zien hoeveel calorieën het bevat, maar dit geldt bijvoorbeeld niet voor een fles wijn. Dit komt eigenlijk omdat er een wet is die bepaalt wat er op de voedingsinformatie label komt te staan en daar vallen voor wijn de calorieën dus helaas niet onder. De hoeveelheid calorieën verschilt per wijnsoort. Wist je namelijk dat het gistingsproces de hoeveelheid suiker bepaalt die achterblijft in de wijn? Hiernaast zijn er nog een aantal factoren die hierin meespelen.

Daarom zijn wij er juist voor jou om het allemaal even op een rijtje te zetten en hebben we een aantal tips voor een guilt-free, low-cal én alcoholvrij borreltje! 

Let’s clear things up!

Wanneer je net even wat meer behoefte hebt aan een healthy lifestyle en meer let op wat je allemaal binnenkrijgt, dan zal je vast wel eens hebben gekeken naar wat er nou zoal in een wijntje zit. Voor diegene die dat wel eens heeft gedaan, weet dan waarschijnlijk ook dat het heel verschillend kan zijn hoeveel calorieën er in wijn zitten. 

Het hangt namelijk af van welke wijnsoort je drinkt. Zo heb je natuurlijk verschillende soorten; witte wijn, rosé en rode wijn. Ook zit er een verschil in een zoete of droge variant. Als dat nog niet genoeg leek, is er ook nog eens een verschil tussen ál die soorten zoete witte wijnen of droge witte wijnen. Wat het nou zo verschillend maakt, ligt aan het gistingsproces en de hoeveelheid suiker die in de wijn zit. Hoe meer suiker (hoe zoeter de wijn) - hoe meer calorieën, daar komt het eigenlijk op neer! 

Maar is het dan wel mogelijk om gezond bezig te zijn en alsnog van een wijntje te genieten? Het antwoord daarop is: ja! Maar het bewust zijn van calorieën in wijn en eigenlijk alle alcohol soorten kan je wel helpen om bewuste keuzes te maken. 

Hoeveel calorieën zitten in een glas wijn?

Naast al die verschillende soorten wijn, is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid wijn in het glas. Het kan namelijk enigszins verwarrend zijn om ‘’calorieën wijn’’ in te tikken op het internet en te lezen dat een ‘gewoon’ glas wijn 80 kcal bevat. 

Maar wacht even.. wat is een gewoon glas wijn? Er wordt vanuit gegaan dat 6 á 7 glazen uit één fles wijn geschonken kunnen worden. Dat is gebaseerd op 100 ml per glas. Maar wist je dat de meeste mensen 150-200 ml inschenken bij een glas wijn? 

Bottom line is dat je rekening moet houden met welke wijnsoort je drinkt en de hoeveelheid wijn die je inschenkt. Op basis hiervan kun je zeker zijn hoeveel calorieën jouw wijntje bevat.

Een handig overzicht met het aantal calorieën per wijnsoort 150ml:

Droge witte wijn 101 kcal
Zoete witte wijn 144 kcal
Rosé 106 kcal
Rode wijn 123 kcal

Calorieën in alcoholvrije wijn

Naast de calorieën in gewone wijn, is het natuurlijk ook fijn om te weten hoeveel calorieën er in de alcoholvrije wijnen zitten. Want zit hier nog een verschil in? Ja zeker. De hoeveelheid calorieën die in een glas alcoholvrije wijn zitten, zijn ongeveer 57 kcal. Dit is dus overduidelijk een stuk minder dan gewone wijn. Zoals met alle alcoholvrije drankjes valt dit drankje onder de categorie “frisdrank’’ en bevat dan ook nog steeds een boel suikers. Wanneer je even op het aantal calorieën let, is het bij het drinken van deze wijn nog steeds belangrijk om te letten op de hoeveelheid die je drinkt. 

Maar dat is nog niet alles. Naast dat er een stuk minder calorieën in zitten, zijn er nog een aantal voordelen aan alcoholvrije wijn:

 • Je hebt geen katers meer, dus geen brakke dagen meer;
 • Je slaapt beter. Heerlijk uitgerust wakker worden en de dag fris kunnen beginnen;
 • Je weerstand verbetert, doordat de alcoholvrije wijn niets afbreekt in je lichaam aan goede stoffen blijft je weerstand op pijl;
 • Het is goed voor je huid. Alcohol is natuurlijk funest voor de huid;
 • Je kunt afvallen. Natuurlijk door de minderheid in calorieën en omdat je geen extra trek meer krijgt in eten;
 • Je voelt je fitter en scherper, doordat je beter slaapt wordt je natuurlijk fitter wakker en ben je de rest van de dag scherp.

Alcoholvrije wijn tips 

Misschien denk je nu dat je wel eens zo een alcoholvrij wijntje wilt proberen? In dat geval hebben wij hieronder een lijstje gemaakt met de beste alcoholvrije wijnen die het proberen waard zijn en die vanuit Gall & Gall getest zijn! 

Witte wijn: 

 • Faber Chardonnay Alcoholvrij
 • Eisberg Sauvignon Blanc Alcoholvrij
 • Lussory Wit Alcoholvrij

Rode wijn: 

 • Barrels and Drums Merlot
 • Torres Natureo Red

Mousserende wijn: 

 • Noughty Sparkling Bio

Tips in case you need them

Om het allemaal net even iets gemakkelijker te maken, hebben wij speciaal voor jou 4 tips om in gedachten te houden! Zodat ook jij kan blijven genieten van een wijntje.

 1. Mocht je toch zin hebben in een wijntje, maar wil je ook letten op de calorieën die je binnenkrijgt? Kies dan voor een mousserende wijn of prosecco en ga voor de droge varianten. Deze wijnen bevatten namelijk zo min mogelijk suiker.                                  
 2. Kies voor een wijn met een laag alcoholpercentage en die laag in suiker is. Deze bevatten namelijk minder calorieën.
 3. Drink langzaam, bijvoorbeeld 1 glas per uur. Bespreek bijvoorbeeld van te voren al met jezelf af hoeveel glazen je wilt gaan drinken. Zo voorkom je dat je teveel gaat drinken. 
 4. Wanneer je drinkt, zakt je bloedsuikerspiegel waardoor je meer trek krijgt in (voornamelijk) zoet eten. Zorg er dan ook voor dat je gezonde snacks in huis hebt, zodat je guilt free lekker kan snacken!

No wine at all? 

Op de calorieën letten of helemaal niet drinken? Hoe dan ook is het bewust zijn van wat, wanneer en waarom je drinkt de eerste stap naar een gezondere leefstijl. Lees meer over conscious drinking in onze blog

Teamwork makes the dream work

Ben je op het punt dat het je fijn lijkt om even een keer een pauze in te lassen met drinken? Dan staan wij voor je klaar met onze methodes: Quick Fix, Mindset of Total fix. Deze programma’s volg je in de vorm van een korte 10 daagse challenge of juist in de vorm van een langere periode van 30 of zelfs 63 dagen, waarbij we er samen voor kunnen zorgen dat je zonder zorgen deze periode doorkomt. 

Binnen onze unieke methode gaat het zeker niet alleen om de alcohol break zélf. Het belangrijkste is toch echt de ervaring die je opdoet, zodat je op het moment dat je er echt klaar voor bent bewuste keuzes kan maken. Het stoppen met drinken is dan ook zeker niet het enige waar wij ons op focussen. Er voor zorgen dat het voor jou een leuke positieve ervaring wordt om bewuster te kunnen leven staat voor ons op nummer 1! 

Schrijf je in en ontdek de vele voordelen van het bewuster omgaan met je drankje!

Dit artikel is geschreven door onze gastblogger Teddie Berger.