Het is eind augustus. De zomervakantie zit er bijna op. Zes weken zonder wekker, zonder regelmaat, zonder dat gehannes met broodtrommels, vergeten hockeytrainingen en ander gejaag. Zes weken lang uitslapen tot je zelf wakker wordt. Daar leef je een jaar naar toe. Maar de fitmom in mij was ver te zoeken.

Slow living

De eerste drie weken brachten wij door in Spanje. Met veel gezelligheid. Slow living, met geweldig Spaans eten en drinken. Nou ja vooral geweldige wijn dan hè. Veel wijn. Spaans of niet om eerlijk te zijn. Dat was een feest. Lekkere, zorgeloze weken met mijn gezin. Klinkt goed he? Was het ook.

Spaanse ritme loslaten

Bij thuiskomst was het daarom schakelen: kids nog vrij dus nog geen stressvolle taferelen in de ochtend, maar juist dat Spaanse ritme loslaten bleek lastiger dan gedacht. En dan bedoel ik dat aspect met die vijf in de klok. Dan was het borreltijd. En het is nog een soort van rustig aan periode, toch zo in augustus vlak na je vakantie? Ik ben alweer twee weken thuis. En, buiten het feit dat ik wel weer moest werken, heb ik toch weinig veranderd aan mijn vakantie lifestyle.

Forever summer feeling

Even nog het laatste restje zomer doortrekken, met de bijbehorende glazen wijn. Forever summer feeling, wie wil dat niet? Wat minder prettig was de afgelopen twee weken, was mijn nachtrust. Elke nacht werd ik wakker. Ik sliep totaal onrustig en stond uiteraard niet uitgerust op. Tot vanochtend.

Ik was gisteren ‘De Bob’ en ging zonder drankje op naar bed. En werd vanochtend, na 9 uur ononderbroken slaap, wakker! Ik voelde me meteen fitter, had energie om van alles te doen en had ook weer zin om te sporten. Tegen vijf uur ‘s middags klopte wel de macht der gewoonte aan voor het dagelijkse glaasje wijn, maar dat heb ik vandaag (met toch enige inwendige tegenstrubbeling) omgewisseld voor een glas bruiswater met verse munt. Niet zo lekker, maar dat waren die dagelijkse glazen wijn eigenlijk ook niet meer. Gewoonte is nooit lekker.

Fitmom to be

Zo sluit ik de voorlaatste vakantieweek alsnog alcoholvrij af. En start ik de laatste week ook maar weer met een rondje rennen in het park. Makkelijk is het niet maar een leven waarin wijn een gewoonte is geworden is niet meer mijn ding, daar schrijf ik hier regelmatig over. Toch heb ik me weer even helemaal laten gaan deze zomer. Maar nu met de herfst voor de deur, ga ik weer even No Wine Todayen, en daarna mijn regels opnieuw opstellen (bijvoorbeeld betere wijn drinken, niet drinken door de week). En dan val ik weer iedere dag in een diepe slaap en sta ik s morgens fris en energiek op, klaar voor een heel nieuw (school)-jaar. En ben ook ik die fitmom die ik graag wil zijn. Fit en energiek de week in.