Misschien bekend terrein voor jou maar dat was de regel van drie voor ons niet. De regel van drie is echt iets wat wij hebben geleerd na onze 30 days No Wine Today Challenge.

Eén fles = zes glazen

Iedereen weet: er gaan zes glazen uit één fles wijn (al zijn de meningen hier over verdeeld, ik ken iemand die steevast vasthoudt aan vier glazen en bij ELLE Eten gaan ze uit van vijf). Dus als je met zijn tweeën bent (we gaan er voor het gemak vanuit dat je een gezelschapsdrinker bent) dat je precies aan de regel van drie kunt voldoen. Ieder drie glazen. Easy is that.

Glas drie smaakt naar vier

Lastig wordt het op het moment dat je feitelijk aan glas drie zit, want glas drie smaakt vrijwel altijd naar glas vier. En dat betekent een nieuwe fles wijn. En wij Nederlanders gaan die fles niet laten staan, nee we gaan hem gewoon lekker leegdrinken. Je hebt ervoor betaald immers. Op moet ie. En daar ga je. Compleet de mist in. Want bij glas vier, vijf en zes ga je waarschijnlijk, net als wij, over je grens.

De fit en energiek grens

De grens dat je vanavond lekker doorslaapt, dat je morgen nog wat aan je dag hebt, dat je effectief kunt zijn, geduldig voor de kinderen, zin hebt in sporten, te koken, gezond te eten, zin om überhaupt iets te doen. Om gewoon een goede dag te hebben. Een dag die je kunt omschrijven als top (en niet als flop om maar even in de afsluittaal van de dag die ik met mijn kinderen heb te spreken).

Conclusie: niet meer dan drie

Kortom, wij proberen ons te houden aan de regel van drie. Feestje? Ik mag er drie. Dinertje bij vrienden? Receptie of lancering? Drie. Nou, je snapt hem wel.

Natuurlijk ga je heus nog wel eens de mist in, zoals ik laatst, de Gruner Veltliner op vrijdagavond met mijn man smaakte naar meer, naar fles 2, maar o wat had ik een spijt. Ik moest zelfs een slaapje inlassen op zaterdagmiddag om de zaterdagavond weer fruitig acte de présence te geven en vooraf de regel van drie dus weer even goed in mijn oren te knopen.