Drinken met mate: zo lukt het wel

door

Drinken met mate: zo lukt het wel 

 

Drinken met mate. Waarom is het voor de een zo moeilijk en bestelt de ander na 2 wijntjes moeiteloos een colaatje? Erfelijke factoren spelen een rol maar er zijn nog andere dingen die meespelen. Wij spraken met 2 experts over waarom het lastig kan zijn om maat te houden en wat je kunt doen als het bij jou ook wel eens (of vaker dan je lief is?) misgaat. Lees snel verder!

Je kent het misschien wel: je gaat een paar wijntjes doen met vrienden of collega's en neemt je dit keer voor om het echt bij 3 wijntjes te laten. Je wil erna nog sporten en een gezonde maaltijd op tafel zetten bovendien. Uren later kom je met ietwat dubbele tong thuis, terwijl je je sportklasje hebt afgezegd en een pizza in de oven schuift. Achteraf voel je je niet echt beter door je keuze. 

Prima voor een keer maar het kan ook in een negatieve spiraal uitmonden. Als het je vaker niet lukt om je aan je eigen afspraken te houden, is het belangrijk om te kijken waarom dat zo is en hoe je dit aan kunt pakken, zegt Tom Bart, Senior Preventiemedewerker bij Jellinek. Ook als je je na een borrel regelmatig rotschaamt voor je gedrag, je door het drinken ruzie hebt met je partner, of je vrienden net iets te vaak een hint droppen, kan dit een signaal zijn dat je niet helemaal in control bent.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Het lastige van matig alcoholgebruik

Bijna iedereen neemt wel eens iets meer dan ie van plan was. Het kan hierbij om een zak chips gaan of een pak koekjes die op móet. Matig drinken is vaak nog moeilijker omdat de werking van alcohol verdovend is, vertelt Leonie Kamps, bij Trimbos verantwoordelijk voor Alcoholinfo.nl. Een van de eerste gebieden in de hersenen die door alcohol wordt aangetast is de prefrontale cortex, het gebied dat verantwoordelijk is voor je zelfcontrole. 

“Daarom is het ook zo lastig om, als je eenmaal begint, maat te houden. Er zijn mensen die hier meer moeite mee hebben dan de ander. Ze lijken gevoeliger voor de werking en neigen eerder naar controleverlies”, aldus Kamps. Bij controleverlies leidt een gezellig drankje drinken voordat je het in de gaten hebt tot stevig bingedrinken. Er is ‘al’ sprake van bingedrinken als iemand bij een gelegenheid meer dan 4 tot 6 glazen drinkt.

Als je drinkt komen er allerlei geluksstofjes vrij in je hersenen. Niet per se gek dus dat je lichaam vrijwel direct meer wil. “Het beloningssysteem verschilt van persoon tot persoon. De een heeft meer nodig om een kick te krijgen dan de ander. Mensen die in het dagelijkse leven frequenter op zoek zijn naar een kick, neigen wat vaker naar middelengebruik”, vult Bart aan. De hersenen van mensen verschillen nu eenmaal. Dit kan erfelijk zijn maar ook de opvoeding en omgevingsfactoren zijn van invloed op ons gedrag. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer moeite met impulscontrole. Mensen met ADHD lijken hier bovendien gevoeliger voor te zijn.

Tips om te drinken met mate

Ook nee durven zeggen speelt een rol. Dit kan, vooral als je onzeker bent, nog best lastig zijn. Voor mensen die (sociaal) angstig zijn, helpen een paar drankjes vaak om zich wat losser te voelen in sociale situaties. Dit kan een trigger zijn om door te drinken. Van jezelf weten hoe jij hierin staat, is belangrijke zelfkennis die helpt als je minder wil drinken. Eerder schreven we al over de voordelen van de regel van 3, voor de meesten van ons ligt hier namelijk de fit-en-energiek-grens. Wil jij het ook bij 3e houden maar vind je het lastig om matig te drinken? Deze tips van Kamps kunnen helpen om maat te houden met alcohol:

  • Drink langzaam, bijvoorbeeld 1 glas per uur
  • Wissel 1 glas alcohol af met 1 glas water
  • Drink niet op lege maag
  • Drink liever geen shotjes maar geniet bewust van een consumptie
  • Plan de volgende ochtend vroeg afspraken in
  • Stel voor om BOB te zijn

Bedenk dat niet drinken vaak makkelijker is dan met mate drinken, zeggen beide experts. Je kunt dus beter van te voren bepalen wanneer je wil drinken en wanneer niet om zo het aantal gelegenheden (en daarmee het risico dat het er toch meer worden) zo veel mogelijk in te dammen.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Take a break

Blijf je het moeilijk vinden om te drinken met mate? Beide deskundigen tippen om eens een maand geen alcohol te drinken. “Dit wil niet zeggen dat je nooit meer moeite of problemen hebt met je alcoholgedrag. Maar voor mensen die geen maat kunnen houden met alcohol kan een pauze leerzaam zijn. Veel mensen geven aan dat ze na zo’n pauze bewuster drinken”, besluit Bart. No Wine Today is jouw partner in crime als je toe bent aan zo’n break. Bekijk onze programma’s en doe mee! 

Dit artikel is geschreven door onze gastblogger Anne van Asseldonk. Eerder schreef zij ook over het fenomeen Hangxiety.