Kun je buikvet verliezen door te stoppen met alcohol?

door

Een borrel na werk om het weekend in te luiden? Deze situatie komt je vast bekend voor. Je neemt een wijntje en misschien nog wel een paar. Maar heb je je al eens afgevraagd hoe gezond dat drankje nu eigenlijk is? Alles wat we eten en drinken heeft effect op ons lichaam. Het minderen of zelfs stoppen met alcohol heeft dan ook meer invloed op buikvet dan je misschien denkt. 

Al die uren in de sportschool en het resultaat valt tegen? Heel herkenbaar. Je bent onwijs goed bezig om te werken aan je lichaam en fit te worden, maar dat buikje wil maar niet weggaan. Letten op wat je eet en drinkt, is hierbij misschien nog wel het meest belangrijk. Door je wijntje of borrel net wat vaker over te slaan, zorg je ervoor dat je buikvet sneller verdwijnt. Hoe dat mogelijk is? Daar vertellen we in dit artikel graag meer over!

Het effect op buikvet

Het is algemeen bekend dat het regelmatig nuttigen van een drankje invloed heeft op je buikomvang. Hierdoor krijg je namelijk niet de voedingstoffen binnen die goed zijn voor het lichaam. Alcohol levert lege calorieën zonder voedingswaarden. Deze lege calorieën wil jouw lichaam zo snel mogelijk afstoten. Hierdoor stopt het met het verbranden van andere calorieën uit bijvoorbeeld je borrelhapje. Zo worden deze overige calorieën sneller opgeslagen in de vorm van vet. Dit vet hoopt zich meestal als eerste op in de buik. 

Naast dat je lichaam meer vet opslaat, kan het ook moeilijker vet verbranden. Alcohol ontneemt namelijk de mineralen die nodig zijn voor het verbranden van vet. Als je regelmatig drinkt, heeft het verbranden van deze lege calorieën en het verwijderen van alcohol uit het bloed de hoogste prioriteit. Daarom is het altijd een goed idee om een keer nee te zeggen tegen dat verleidelijke wijntje en ja tegen de gezondheid van jouw lichaam.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Blame it on the drinks

Het is duidelijk dat het nuttigen van drank effect kan hebben op jouw lichaam. Als je hier namelijk mee stopt of zal minderen, ga je waarschijnlijk afvallen. Dit komt niet alleen doordat er veel calorieën in je drankje zitten, maar alcohol zorgt er daarnaast ook voor dat je meer trek krijgt. Dit komt door de lege calorieën die geen voedingswaarden bevatten. Zo wil je bijvoorbeeld snel al een portie bittergarnituur bestellen op het terras. Herkenbaar? We’ll just blame it on the drinks!

Iedereen is natuurlijk goed zoals die is, laat dat even voorop staan. Het belangrijkste is dan ook dat je lekker in je vel zit. Dit artikel is er juist voor om een steuntje in de rug te kunnen geven, zodat jij jouw gewenste doelen kan bereiken. Er zijn namelijk veel dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het afvallen. Om van die extra kilo’s of buikvet af te kunnen komen, is het belangrijk te letten op wat je allemaal binnenkrijgt: waaronder de hoeveelheid alcohol. 

 

Good sleep is all you need 

Een goede nachtrust is essentieel om resultaten te kunnen behalen tijdens het afvallen. Je bent dan namelijk veel productiever en alerter. Wanneer je net een drankje te veel op hebt, kan dit er voor zorgen dat je uiteindelijk niet de juiste nachtrust krijgt die jouw lichaam nodig heeft. Je valt misschien wel sneller in slaap, maar de kwaliteit van het slapen is minder. Je komt bijvoorbeeld niet volledig in de zogenaamde rem slaap. Het effect hiervan is dat je overdag vermoeid kan zijn en hierdoor meer trek krijgt in eten. 

 Alcohol en afvallen gaan niet goed samen. Het verminderen van buikvet begint dus bij het drinken met mate of zelfs helemaal niet. Hiermee zal je een grotere kans hebben dat je uitgerust wakker wordt en geen eetbuien zult krijgen: een echte Win-Win situatie dus! 

 Wij spraken expert Charlotte Labee over dit onderwerp. Charlotte is voormalig Miss Universe Nederland en nu eigenaar van Charlotte Labee. Tijdens het gesprek vertelde zij dat veel meer mensen bewuster met hun drankje om zouden gaan als zij meer zouden weten over het gebruik van alcohol en de invloed op hun brein. 

‘’Het gaat denk ik vooral om de bewustwording, mensen die ik hoor die een break inplannen, van alcohol, maar ook van andere ongezonde gewoonten, denk aan suikers eten, of roken. Die knappen op, mentaal en fysiek voelen mensen zich veel fitter, gezonder, gelukkiger. Slapen beter, zitten lekkerder in hun vel. Wanneer je brein dit ervaart, dan komt er een beloning en wil het vaker van dit soort momentjes. Creëer jouw groeimomenten en signaleer ook bewust wat het met je doet. Je merkt het namelijk! Iedereen merkt dit!’’ 

Meer weten over de kijk van Charlotte op bewustwording rondom je drankje? Het gehele interview met Charlotte is hier te lezen.

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

Hoeveel calorieën zitten er in jouw drankje?

Gewicht verliezen - en vooral niet meer terugkrijgen - draait om de gulden middenweg vinden. Stoppen met drinken kan een kickstart geven aan gewichtsverlies. Toch is het niet zo dat een bewust gekozen drankje bij de vrijdagmiddagborrel alles verpest! Maar hoe zit het eigenlijk met alcohol en calorieën? Wij hebben een lijstje gemaakt met een paar van de populairste drankjes en hoeveel calorieën ze bevatten. Zo kun je bewust een keuze maken en toch nog mee proosten tijdens een speciale gelegenheid. 

Hoeveel calorieën zitten er in wijn? 

150 ml per glas

 

Droge witte wijn  101 kcal
Zoete witte wijn 144 kcal
Rode wijn 123 kcal

 

Hoeveel calorieën zitten er in bubbels? 

100 ml per glas

 

Prosecco 58 kcal
Cava 77 kcal

 

Hoeveel calorieën zitten er in bier? 

250 ml per glas / 300 ml per fles

 

Pils (glas) 110 kcal
Rosé bier (fles) 110 kcal
Speciaalbier 241 kcal

 

Hoeveel calorieën zitten er in sterke drank? 

35 ml per glas

 

Vodka 78 kcal
Gin 72 kcal
Rum 80 kcal

Drink bewust en voel je energiek! Dat wil jij toch ook? Klik hier en doe mee! (Elke maandag start een nieuwe groep!)

We’re in this together! 

Door te minderen met alcohol of zelfs helemaal te stoppen, maak je een goede eerste stap om buikvet te kunnen verliezen. Echter gaat dit niet altijd helemaal vanzelf en komt er toch net wat meer bij kijken. Wil je direct een goede start maken en de meest gemaakte fouten voorkomen? Wij staan voor je klaar met onze methodes: The Quick Fix, The Mindset Fix of The Deep Fix. Volg een van onze programma’s voor motiverende steuntjes in de rug.

 

Bekijk onze programma’s en schrijf je in. Ontdek de vele voordelen van het bewuster omgaan met je drankje!