Slapeloosheid, iedereen heeft er weleens last van. Structureel slecht slapen is echter een aanslag op je body en mind. De gevolgen van slapeloosheid zijn echt naar: je weerstand gaat omlaag, je bent moe, hebt geen energie en presteert minder. Slapeloosheid sucks. Dus wat te doen om deze slapeloosheid de baas te worden? In deze blog lees je vijf tips om slapeloosheid uit je leven te bannen. 

De oorzaken van slapeloosheid

Niet kunnen slapen is vaak frustrerend. De afgelopen jaren heb ik vaak genoeg uren wakker gelegen. Ik heb liggen wachten, Netflixen, lezen en peinzen. Helaas allemaal geen oplossing om een einde aan mijn slapeloosheid te maken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar mogelijke oorzaken van mijn slapeloosheid.

De meeste oorzaken (her)kende ik wel: stress, hormonen, lichamelijke klachten. En waar ik me het laatste jaar steeds bewuster van ben geworden, is het effect van alcohol op mijn slaap. Of beter gezegd: mijn slapeloosheid. Want deze neemt lineair toe met mijn alcoholgebruik. En als ik de nacht vervolgens wel goed doorsliep, dan stond ik alsnog vermoeid op na een avondje met wijn.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Nu houd ik nog steeds van wijn. En drink ik het ook graag. Met het verschil dat ik nu bewuster drink en minder vaak. Ik heb namelijk helemaal geen zin in slapeloze nachten. De fase van slapeloosheid is voorbij heb ik besloten. Tenminste, voor zover ik er zelf invloed op heb. Hier dan ook mijn vijf tips die mij hielpen mijn slapeloosheid de baas te worden:

  1. Ik zet mijn apparaten uit na 21.00 uur. Hoe heerlijk een avondje bingewatchen ook is…het bevordert geenszins een goede nachtrust
  2. Ik lees voor het slapen gaan. Een boek, een tijdschrift, het maakt niet uit. Het ontspant en maakt me slaperig
  3. Ik luister naar een meditatie-app. Vooruit, hiervoor mag de telefoon wel eventjes aan. Duurt een paar minuten en ik word er heerlijk rustig van
  4. Ik drink bewuster. Voordat ik naar de fles grijp, bedenk ik eerst of ik écht zin heb in dat wijntje. En of ik het ervoor over heb dat ik de dag erna minder fit en energiek ben. Vaak is het antwoord daarop ‘nee’. Wil jij je bewuster worden van je drinkgedrag? Kijk eens bij één van onze programma’s en begin eens met 7 dagen, alleen dan merk je al wat alcohol met je slaap doet
  5. Ik pas (meestal) de regel van drie toe. Deze regel maakt écht het verschil. Wel de lusten (als je er echt zin in hebt) en minder de lasten dan wanneer je wel bent doorgegaan.

Ben jij ook klaar met je slapeloosheid?

Wil jij jouw slapeloosheid aanpakken? Probeer dan eens bovenstaande tips. Die werken heel goed voor mij. Op zoek naar meer tips om beter te slapen? Het goede nieuws is dat het vaak om relatief kleine aanpassingen gaat. Met groots resultaat.

Sweet dreams…