Het jaar is nog niet begonnen of we zitten massaal in een winterdip. Met als toppunt: Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Dit jaar valt hij op maandag 20 januari. Volgens onderzoek heeft zelfs 1 op de 3 mensen last van een winterdip  Maar hoe komen we aan deze depressieve gevoelens? En, interessanter volgens mij, hoe komen we er zo snel mogelijk weer vanaf?

Blue Monday

Waar komt Blue Monday eigenlijk vandaan? De term is verzonnen door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens Arnall is de maandag van de laatste volle januari week de dag waarop mensen zich het meest neerslachtig, weemoedig en treurig voelen. Het hoogte- (of eigenlijk diepte-) punt van de winterdip wordt bereikt.

Dit heeft alles te maken met het feit dat men zich rondom deze datum realiseert dat de goede voornemens niet zijn behaald. De vakantie en de eerste zonnestralen nog mijlenver weg zijn. En het is maandag: de eerste dag van een gloednieuwe werkweek. Alle ingrediënten om je flink down te voelen en weg te zakken in die winterdip waar je na de feestdagen toch al in was beland. Herkenbaar?

Bye bye Blue Monday én winterdip

Die winterdip willen we dus niet. Het goede nieuws: je kunt er zelf van alles aan doen om uit de blue zone te komen! Had jij goede voornemens en zijn deze niet gehaald? No worries, uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen al rond 12 januari zijn afgehaakt. Goede voornemens volhouden gaat volgens ons om een mindset, en die kun je elke dag veranderen. Je kunt élke dag opnieuw de keuze maken om jezelf aan te pakken.

Over het algemeen zijn de adviezen eenduidig om de winterdip te lijf te gaan: beweeg veel, zoek het licht op (met natuurlijk of kunstmatig licht), eet gezond (veel groenten en fruit, weinig suikers) en drink geen of weinig alcohol en koffie. Als je deze adviezen opvolgt, verdwijnt die winterdip als sneeuw voor de zon.

Master your mindset

Nu klinkt dit allemaal vrij simpel. Maar zo klonken jouw goede vast voornemens ook. En toch blijken ze vaak moeilijk vol te houden. Wij denken dat je, om je structureel energieker, fitter en blijer te voelen, je mindset zult moeten veranderen. En om je daarbij te helpen, hebben wij een aantal programma’s ontwikkeld. Deze programma’s helpen jou om niet alleen plannen te maken, maar deze vervolgens ook uit te voeren en vooral vol te houden. Niet voor even maar voor langere tijd waardoor jij duurzaam aan je eigen mindset werkt.

Zo ben jij je winterdip in no time de baas. En word jij de beste versie van jezelf. Energieker en fitter. En vooral tevreden met jezelf want you master your own mind.