NLP wat is dat

door

NLP wat is dat precies? Neuro linguïstisch programmeren (NLP) is een methode op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Het wordt ook wel aangeduid met de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen.

We are what we think.

Een zeer bekende beoefenaar van NLP is bijvoorbeeld de Amerikaanse (positiviteits) guru Tony Robbins. Maar ook om je heen hoor je het steeds vaker. Leiders van grote bedrijven halen ook regelmatig hun NLP certificering en passen het toe op de werkvloer: zo krijgen zij hele groepen gemakkelijk met de neus in dezelfde richting.

Met bewuste communicatie je onderbewustzijn aansturen, dat is waar het bij NLP op neerkomt. Vooral als je het op individueel niveau bekijkt. Als een bewuste manier om je eigen brein aan te sturen. En dan natuurlijk in de richting die jij liefst wilt. Positief, opbouwend, sturend zodat je gewenste resultaten gaat boeken. Vlakken waarop je NLP kunt inzetten zijn dan ook over het algemeen genomen:

  1. Persoonlijke ontwikkeling en het nemen van leiderschap
  2. Het verbeteren van je work/life balance
  3. Het beter leren communiceren en daardoor beter kunnen verbinden met anderen
  4. Meer voldoening of meer successen halen in je leven
  5. Omgaan met ziekte of stress-situaties
  6. Marketing, we noemen dit specifieke domein ook wel Neuromarketing

Wij gebruiken NLP bij No Wine Today vooral voor persoonlijke ontwikkeling en het nemen van leiderschap en daarmee het verbeteren van je lifestyle en daarin balans vinden. De programma’s zijn zo opgesteld dat je vooral leert over jezelf.

Daarmee kom je ook meteen tot de kern: alle verandering begint bij jezelf en als je niet wilt veranderen dan verandert er niets.  Je kunt dan van alles volgen aan trainingen of programma's maar als jij de urgentie en de bereidheid niet voelt om te veranderen, en de wilskracht niet hebt, dan zal het lastig worden om doelen te halen, nieuwe vaardigheden te leren of een switch te maken in je eigen (vaste) denkpatronen. 

Dus als jij momenteel in één van onze programma's zit omdat je bent opgegeven door bijvoorbeeld een vriendin of je partner, dan is het misschien een beter idee om die vriendin of je partner mee te laten doen. Want het is in dat geval duidelijk niet jouw keuze geweest en ook niet jouw besluit.

De meest krachtige tool die je dan ook in je hebt om met bewuste communicatie je onderbewuste processen aan te sturen is een besluit nemen. Niet twijfelen of de keuze voor je uitschuiven. Nee, gewoon het besluit nemen dat je iets wel of juist niet gaat doen.  En wel meteen nu. Daarmee zet je direct iets in beweging. Daarmee zet je jezelf in beweging. Daarmee gaat energie stromen. Mensen onderschatten nog te vaak de kracht en werking hiervan.

Besluiteloosheid kan je totaal verlammen, remmen en tegenhouden in het maximaliseren van je eigen potentieel.  Als jij in ons programma stapt maar je gelooft er niet in dat het jou gaat helpen, dan zal je zien dat de uitkomst ook zo is. Je realiseert precies wat je denkt. En als je dat eenmaal weet, wil je dat natuurlijk juist in je voordeel gaan inzetten. Zo hebben wij onze programma's bij No Wine Today ingericht.

Hoe werkt dat dan? Bij NLP gaat het in eerste instantie om een aantal basisframes die uit 4 basisgedachten of huidige (ways of thinking) bestaan, we noemen ze nog even:

#1 Oorzaak -> gevolg (gelijke oorzaken hebben gelijke gevolgen)

#2 Perceptie is projectie (men projecteert graag wat hij of zij zelf denkt op een ander)

#3 Lichaam en geest beïnvloeden elkaar wederzijds (je lekker in je vel, body, voelen komt ook door hoe je denkt: je mind)

#4 Het centrale zenuwstelsel kan geen ontkenning vasthouden/verwerken (als je hoort 'denk niet aan een paarse olifant' waar denk je dan juist aan?)

Als je hier nu nog even over nadenkt weet je ook meteen waarom het dus om jezelf draait en al jouw acties en beslissingen weinig met een ander te maken hebben. Al stond je daar waarschijnlijk niet bij stil. Minder drinken of bewust met alcohol omgaan, krijgt vaak een negatief label van de mensen om jou heen. Omdat zij zelf graag in stand houden wat jullie altijd samen deden (borrelen), of wat zij zelf nog steeds heel graag doen (regelmatig een flesje open trekken).

Merel is zowel NLP Practitioner als NLP Master Practitioner gecertificeerd. En zij past NLP technieken toe in haar coachingpraktijk, binnen haar vak strategische marketing en natuurlijk in onze eigen No Wine Today methodiek. In al onze programma’s kom je specifieke NLP tools en persoonlijk leiderschap principes tegen. Sommige zal je direct herkennen, andere vallen je mogelijk niet eens op. Maar effectief zijn ze!

Vooral 'perceptie is projectie' ben je vast al tegengekomen. Ofwel, wat mensen zelf vinden, projecteren ze heel graag op jou en dat kom je nog al eens tegen tijdens je alcoholbreak ("Doe niet zo ongezellig")

Wil je hier meer over weten of heb je een specifieke vraag, stuur hem vooral aan ons via info@nowinetoday.nl dan geven we snel antwoord of probeer een van onze programma's.

 

Change your mindset, change your life.