Leefstijltrend: vasten

Het is februari, dat betekent voor veel mensen onder de rivieren dat de vastenperiode bijna aanbreekt. Vasten is een eeuwenoude traditie, die inhoudt dat men na een periode van feesten (Carnaval in dit geval), een tijd van bezinning en onthouding inlast. Deze vastenperiode duurt 40 dagen. En hoewel het traditionele vasten terrein verliest, maakt dit plaats voor andere manieren van onthouding. Want ook onder mensen die niks hebben met Carnaval of katholieke tradities wint vasten terrein.

Waarom vasten?

Vasten betekent volgens de van Dale ‘weinig of niets eten en drinken, met name uit godsdienstige overwegingen.’ Daar waar het vroeger een periode van bezinning betrof, heeft vasten tegenwoordig vaak een andere reden. Veel mensen vasten om af te vallen. Populaire vormen van vasten zijn intermittent fasten en sport vasten. Het door celebrities omarmde en aangeprezen intermittent fasten heeft snel terrein gewonnen. Het is vrij simpel: je eet alleen gedurende een beperkt aantal uren per dag. Het idee hierachter is dat je je stofwisseling in gang zet en je vetvoorraad aanspreekt. Ook het 5/2 dieet is populair, waarbij je twee dagen vast en vijf dagen eet. Sportvasten is een trainingsmethode waarbij je je lichaam leert om meer vet te verbranden. Eigenlijk draait vasten dus vaak om één ding: kilo’s kwijtraken.

Onthouding

Vasten is een groeiende trend en maakt bij steeds meer mensen onderdeel uit van hun leefstijl. Want ook al wil je geen kilo’s kwijt, vasten kan veel breder zijn dan dat. Steeds meer mensen ontzeggen zichzelf voor een bepaalde periode iets bijvoorbeeld snoep, suiker, koffie of alcohol. Dry January is hier een goed voorbeeld van. Even geen alcohol om het jaar goed en gezond te starten. Toch is dit voor veel mensen een gimmick en gaan ze na Januari weer flink aan de drank. Dit is niet alleen bij Dry January of alcohol het geval. Diëten zijn altijd populair geweest en zullen dat altijd blijven. Het jezelf continu onthouden van bepaalde middelen blijkt vaak een strijd te zijn die niet vol te houden is. Wij spreken dan ook liever van bewust kiezen.

Vasten als onderdeel van je leefstijl

Voor ons is bewust kiezen een leefstijl geworden. In dit geval op het gebied van alcohol. Bewust kiezen heeft een aantal voordelen:

  • Je doorbreekt een vast drinkpatroon
  • Je maakt je de leefstijl eigen en hoeft dus niet steeds opnieuw te beginnen
  • Je voelt je fitter en energieker dan tevoren
  • Je haalt meer uit je dagen
  • Je voelt je goed over jezelf omdat je deze voordelen ervaart én je weerstand leert bieden aan verleidingen

Ben jij ook nieuwgierig geworden wat een tijdje vasten voor jou kan betekenen? Begin eens met zeven dagen. The winner takes it all!