Het is vrijdag. Het weekend begint. Friday, friyay! We sluiten weer een productieve werkweek af. Tijd voor een borrel. Of twee. Toch? Zo komen we in de vicieuze weekend cirkel maar hoe komen we eruit? Dan moet je het drinkpatroon doorbreken.

Velen zullen zich herkennen in bovengeschetste situatie. Wij in ieder geval wel. Op vrijdag heb ik oppas thuis en dan vind ik het wel erg gezellig om met mijn man eerst nog even de werkweek door te nemen en het weekend in te luiden met een drankje. Eén drankje. Niks geks, gewoon bij de brasserie bij ons om de hoek.

Feest compleet

Maar op één been kun je niet staan heb ik vroeger altijd geleerd, dus nemen we dan ook vaak een tweede drankje. Soms treffen we vrienden en halen we de kids op om te blijven eten. Soms gaan we naar huis en trekken we dan gezellig nog een flesje wijn open en zo is het feest dan wel compleet. Supergezellig. Moet kunnen.

The day after

De dag erna voel ik me alleen vaak flink minder feestelijk. Want dan gaat de (biologische) wekker om 7.00 uur en gaat het weekend pas echt van start met sportende kinderen die vroeg de deur uitmoeten met onze begeleiding. Dan heb ik flink wat koffie nodig om mij de dag verder staande te houden. Ook ga ik niet hardlopen want daar ben ik dan niet fit genoeg voor. Daar baal ik dus dan van en neem ik me voor het volgend weekend anders te doen.

Patroon doorbreken

Hoe vaak kom jij in een situatie terecht waarin je meer drinkt dan je eigenlijk voorzien had? Het gebeurt denk ik iedereen wel eens. Gebeurt het vaker dan je zelf stiekem zou willen, dan is het misschien tijd om de vicieuze cirkel waarin je dan toch min of meer steeds belandt, te doorbreken. Dat zal best wat moeite kosten, je probeert immers een drinkpatroon te doorbreken.

Een keuze voor nu, niet voor altijd

Wat ons betreft hoeft die keuze geen keuze voor altijd te zijn. Voor een week, een maand of misschien zelfs wat langer: een wijn-break op zijn tijd, is eigenlijk behoorlijk prettig. Probeer het eens. Begin bij zeven dagen. En de volgende stap is door tot 30 dagen. Je zult verbaasd zijn over de energie die een wijn-break je kan geven. En zo doorbreek je je eigen vicieuze weekend cirkel eindelijk een keer.

Happy weekend!