Alcoholvrije vakantie: voordelen en tips

Het is vast niet het eerste dat in je opkomt als je je koffer aan het pakken bent: een alcoholvrije vakantie. Wij noemen de voordelen en geven tips.

Loslaten van je gewoontes

De zomer is begonnen! De temperaturen zijn gestegen en over een paar weken breken de eerste zomervakanties al aan! Voor veel mensen is vakantie de tijd van loslaten. Loslaten van het normale leven, het ritme van alledag. Ontspanning, dat is wat we zoeken! En daar hoort voor veel mensen alcohol bij. Een alcoholvrije vakantie, kun jij het je voorstellen? Misschien helemaal niet. Maar als je erover nadenkt: misschien drink jij door het jaar heen wel regelmatig? Elke dag een wijntje? Dan is het eigenlijk ook een soort gewoonte geworden. Als je dan toch aan het loslaten bent, waarom niet ook die gewoonte loslaten en een alcoholvrije vakantie inlassen?

De voordelen van een alcoholvrije vakantie

Toegegeven: als je al een alcoholbreak overweegt, dan is je vakantie waarschijnlijk niet de meest voor de hand liggende keuze. Een alcoholvrije vakantie, hoe dan? Het is echt mogelijk. En levert je ook best veel op. Wat zijn dan de voordelen van een alcoholvrije vakantie?

 1. Je geeft je lichaam ook vakantie. Je lichaam zal je dankbaar zijn. Door alcohol moet je lichaam hard werken het af te breken. Dat is tijdens een alcoholvrije vakantie niet nodig. Je zult het verschil merken!
 2. Je hebt kristalheldere herinneringen. Daar waar je voorheen de vage avonden weet aan een zonnesteek, een alcoholvrije vakantie staat gelijk aan een onvergetelijke vakantie;
 3. Je komt super uitgerust weer thuis. Mits je last hebt van een muggenplaag (of een snurkende partner), zul jij super fit terugkomen van jouw alcoholvrije vakantie. Als je niet drinkt, heb je meer energie en dus blijf jij fit tijdens jouw alcoholvrije vakantie;
 4. Je neemt geen vakantiekilo’s mee terug naar huis. Eén glas witte wijn bevat gemiddeld zo’n 82 kcal. Naast de lokale heerlijkheden die je toch zult nuttigen kan dat flink aantikken!

Tips voor een alcoholvrije vakantie

Overweeg jij een alcoholvrije vakantie? Dan kun je deze tips vast nog gebruiken. Ook als je zwanger bent, hoef je niet saai aan het water te zitten de hele tijd!

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je voor op deze nieuwe soort vakantie. Zoek uit welke alcoholvrije alternatieven er allemaal zijn. Tegenwoordig kun je ook bij vrijwel elk restaurant kiezen uit verschillende mocktails; let wel op de suikers...
 2. Lees alle voordelen nog eens goed door en schrijf voor jezelf op waarom je dit wil doen. Helpt ook om jouw alcoholvrije vakantie vol te houden;
 3. (H)erken je zwaktes. Weet je dat je bij het uitgaan of juist bij het uit eten moeite hebt om ‘nee’ te zeggen? Als je dit van tevoren hebt bedacht, is het minder moeilijk. Bestel gelijk een lekkere mocktail of een alcoholvrij biertje en denk aan alle voordelen die je teniet doet door een moment van zwakte. Ga je toch overstag?
 4. Wees niet te streng voor jezelf. Jouw alcoholvrije vakantie is niet gelijk mislukt als je één avond overstag bent gegaan! Waarschijnlijk zorgt je kater de dag erna ervoor dat je je nieuwe gedrag de volgende dag gewoon weer voortzet;
 5. Zet door! Hoe vaker en langer jij dit doet, des te gemakkelijker het wordt;
 6. Wees trots op jezelf! Niemand zei dat het makkelijk was. Maar moeilijk is iets anders dan onmogelijk;
 7. Doe dit samen met iemand anders. Gedeelde smart is halve smart. Spreek met je vakantie partner af dat jullie samen gaan voor een alcoholvrije vakantie. Zo is het een stuk beter te doen.
 8. Vertel je gezelschap gelijk dat je een alcoholvrije vakantie viert. Dat helpt vervelende vragen en sociale druk te voorkomen. Hoe meer mensen drinken, des te vaker zullen ze je aanspreken op het feit dat je niet drinkt. Sterker nog: ze zullen proberen je toch over te halen mee te doen. Pareer dit vooraf.
 9. Volg, mocht je echt een mindset verandering willen ten opzichte van alcohol, voor je vakantie één van onze programma’s.
Al deze tips gaan jou helpen dit vol te houden! En als jij dan terugkomt van jouw alcoholvrije vakantie, fit, energiek, uitgerust, zonder extra vakantiekilo’s, dan ben je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk sterker dan ooit. Op naar een mooie zomer!