Elke week interviewen wij een andere expert met haar of zijn kijk op bewustwording rondom je drankje. En tevens krijg je antwoord op de vraag hype of trend vanuit haar of zijn specifieke domein.

Deze week Marieke Gielen-Anema, Maag Darm Lever arts in het Amstelland Ziekenhuis. Daarmee is Marieke gespecialiseerd in Maag-Darm en Leveraandoeningen. Nu weten we allemaal ergens wel dat alcohol niet heel goed is voor de lever dus wat vindt de MDL-specialist van de bewustwording rondom alcohol? En hoe gaat ze er zelf mee om?

Bio:

  • Wie: Marieke Gielen- Anema
  • Beroep: Maag Darm Lever arts
  • Leeftijd: 43 jaar
  • Wat je ook graag kwijt wilt: alcohol is not the answer, it just makes you forget the question
  • Hoe vaak een alcoholbreak genomen: een paar keer kortdurende pauzes van 1-2 weken en zojuist een 30 dagen alcoholbreak afgerond

 

 

1. Wat is vanuit jouw vakgebied jouw kijk op alcohol en bewust drinken?

Als MDL-arts ben je je uiteraard zeer bewust van de schadelijke effecten van te veel alcohol. Niet alleen schadelijke effecten op het fysieke gestel, maar ook op de mentale, emotionele en spirituele bestaanslagen.

In de regel drinken mensen alcohol om een bepaalde emotie te onderdrukken, weg te stoppen, niet te willen voelen, een bepaalde weerstand niet aan te durven kijken, een gemis te vullen, soepeler of spontaner te kunnen voelen en zijn. Dit is het effect van het pijn-genot principe, wat wij allemaal in ons hebben. Het onderdrukken van dit soort emoties (energy in motion) zal op den duur leiden tot lichamelijk klachten (blokkade/verkramping in energie), zowel door de schadelijke effecten van alcohol als door het niet laten stromen van die emoties.

 

2. Wat is vanuit jouw vakgebied of ervaring en jouw kijk op alcohol de beste tip op dit vlak?

Jezelf -wanneer je behoefte hebt aan alcohol (maar hetzelfde geldt voor suiker, vet eten, niet sporten, porno, geld uitgeven, etc), elke keer de vraag stellen ‘Wat leeft er NU in mij? Wat wordt er ervaren?’ En zo kan je vaststellen (dat vergt wat oefening) of je drinkt om iets weg te stoppen of omdat je oprecht zin hebt in de smaak en het plezier van een glas wijn. Je ego/hoofd zal een loopje met je nemen door je van gedachte te doen veranderen ‘nou vooruit, ik heb zo hard gewerkt, nu mag het wel’ of ‘vanaf morgen ga ik het helemaal anders doen, echt’.

Drink een glas water, zet je favoriete muziek op, beweeg, doe iets leuks, en stel jezelf opnieuw de vraag. Waar weerstand zit, zit pijn, daar mag je doorheen als je iets wilt leren. Groeipijn, noem ik dat.

 

3. Heb jij zelf al eens een alcoholbreak genomen?

Ik heb eerder kortdurende periodes geen alcohol gedronken (1-2 weken, of een periode alleen in het weekend). Momenteel heb ik bijna 30 dagen met ‘NO WINE TODAY’ afgerond. Ik zeg afgerond, maar ik wil doorgaan! Het bevalt zo goed.

 

4. Wat zijn volgens jou de voordelen van een alcoholbreak en bewust drinken?

Een van de redenen om een periode geen alcohol meer te drinken, was dat mijn lichaam en geest duidelijk aangaven dat er een weerstand ontstond tegen alcohol. Ik ging steeds slechter slapen na het drinken van (al bij 2 glazen) wijn. Ik was bij een drankje te veel de volgende dag niet te genieten, ik kon minder goed bij mijn gevoel en zat meer in mijn ego.

Maar de voornaamste reden; alcohol trekt een sluier van mist over mijn bewustzijn. Op de wandeltocht van mijn zielspad waarbij ik zo puur, zuiver en authentiek mogelijk wil zijn, past die sluier over mijn bewustzijn niet meer. Ik wil kunnen intunen op Universe FM ipv shit FM en dat gaat alleen als ik een zuiver kanaal ben.

 

5. Wat is jouw ultieme vervanging voor een alcoholisch drankje?

Leffe blond 0.0%. Alcoholvrij bier met een bittertje, net echt.

 

6. Wat is jouw ultieme tip om het 30 dagen vol te houden? 

Wilskracht, discipline en voor ogen houden wat je ervoor terug krijgt; betere slaap, helder gemoed, groter bewustzijn, zuiver & vitaler lijf, trots gevoel, inzichten en antwoorden op verschillende niveaus. En het antwoord op de vraag ‘wat brengt alcohol mij eigenlijk überhaupt?’

 

7. Denk jij dat minder of bewust drinken een hype is of een trend die steeds meer terrein zal winnen? Waarom?

Het is een trend, net als yoga, mediteren, mindfulness, vegetarisch, veganistisch, vroeg opstaan, meer bewegen, minder vliegen, energietransities, duurzame bedrijfsvoering, complementaire gezondheidzorg, digitale spirituele netwerkgroepen, etc. Kortom: collectieve bewustzijnsgroei. Een trend waar mijn hart warm van wordt.

 

8. Wat zou je iemand die een pauze overweegt (bij No Wine Today) adviseren?

Stel jezelf de vraag ‘Wil je het echt?’. Zonder wilskracht kom je er niet. En, daarna; de eerste stap is het moeilijkst, de rest volgt.

 

9. Waarom denk jij dat er een taboe heerst op een alcoholpauze?

Het is – ogenschijnlijk- niet gezellig om niet te drinken. Dat is een geconditioneerde overtuiging van ons. Maar, wij zijn niet onze overtuigingen.

 

10. Hoe ga jij zelf over vijf jaar om met alcohol denk je?

Gezien mijn levensloop voel ik dat ik alleen nog op bijzondere momenten en heel bewust alcohol zal drinken. Maar eerlijk gezegd brengt het mij niets meer.